Business & Finance Δευτέρα 26/04/2021, 18:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανέτα (ΕΚΤ): Νέο «σήμα» για διατήρηση της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής

Η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να κρατήσει χαμηλά το πιστωτικό κόστος για μεγάλο διάστημα

Πανέτα (ΕΚΤ): Νέο «σήμα» για διατήρηση της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής

Νέες φωνές αναδύθηκαν από τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική και τα μέτρα στήριξης που έχει εξαπολύσει για να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Αυτή τη φορά ήταν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος επανέλαβε για άλλη μια φορά την άποψη ότι τα μέτρα στήριξης δεν πρέπει να αποσυρθούν, έως ότου η οικονομία της Ευρωζώνης φθάσει στα επίπεδα ανάπτυξης που πρέπει και ο πληθωρισμός επιστρέψει στο 2%. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης για τις κεντρικές τράπεζες, ο υποδοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει τις ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και αφότου η πανδημία έχει φθάσει στο τέλος».

Όπως τόνισε, η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή μπορεί και πρέπει να κρατήσει χαμηλά το πιστωτικό κόστος για μεγάλο διάστημα, ακόμη και αν το κόστος δανεισμού στον υπόλοιπο κόσμο αυξηθεί, απόρροια της «έκρηξης» της αμερικανικής οικονομίας. 

«Αυτό το στοιχείο υποδεικνύει ότι πρέπει να αποφύγουμε να αποσύρουμε τη νομισματική μας στήριξη είτε εσκεμμένα, είτε εξαιτίας αρνητικών εξελίξεων, έως ότου το χάσμα της οικονομικής παραγωγής κλείσει και δούμε τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο 2% σε σταθερή βάση». 

Η αποτυχία να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% θα καταστήσει το χρέος βαρύτερο για τον ιδιωτικό τομέα όπως και για τις κυβερνήσεις και θα πληγώσει τα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας, όπως σημείωσε. 

Την περασμένη Πέμπτη στη διάρκεια της καθιερωμένης συνεδρίασής της για τη νομισματική της πολιτική, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τόσο τα επιτόκια όσο και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. 

Ωστόσο ο στόχος για πληθωρισμό στο 2% ακούσθηκε και από τα χείλη της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης μετά το τέλος συνεδρίασης και σύμφωνα με πηγές, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής της, η ΕΚΤ θα θέσει πλέον ως στόχο τον πληθωρισμό στο 2%, από τον προηγούμενο στόχο «πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News