Business & Finance Κυριακή 30/05/2021, 20:00
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ευρώ: Η ήπια πολιτική της ΕΚΤ ανακόπτει την άνοδό του

Ευρώ: Η ήπια πολιτική της ΕΚΤ ανακόπτει την άνοδό του

O δρόμος του ευρώ προς τα υψηλά τριών ετών φαίνεται να κλείνει, καθώς η ΕΚΤ δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις ότι πλησιάζει το τέλος των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας. 

Οικονομολόγοι και επενδυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα παρατείνει τις αγορές ομολόγων στους σημερινούς ρυθμούς και τους επόμενους μήνες και αυτό ακριβώς το σήμα θα δώσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία του εμβολιασμού επιταχύνεται σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των οικονομιών. Η προοπτική αυτή όμως επισκιάζει τη δυνατότητα περαιτέρω κερδών για το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, το οποίο έχει ενισχυθεί περίπου 4% από τα χαμηλά του Μαρτίου. 

«Για να υπάρξει σημαντική άνοδος του ευρώ, θα χρειαστούν κάποιες επιθετικές δηλώσεις από την ΕΚΤ. Ομως, μία απότομη άρση των μέτρων θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της αγοράς ομολόγων του ευρώ», αναφέρει ο Μάικ Ρίντελ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Allianz Global Investors. Oι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν σιωπηρώς να εξετάζουν σε βάθος χρόνου μία στρατηγική σταδιακής εξόδου από τα υποστηρικτικά μέτρα στη διάρκεια της πανδημίας και οι αγορές προεοξοφλούν μία αργή μείωση των αγορών ενεργητικού και τις προσδοκίες για επιτοκιακές αυξήσεις. Η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία που θα ακολουθήσει αυτό το μοναπάτι, ενώ η Fed ενδεχομένως να είναι η επόμενη στη σειρά που θα κάνει μία έκπληξη αλλάζοντας τους τόνους της, προσθέτει ο Μάικ Ρίντελ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στερλίνα, η οποία ενισχύθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του αξιωματούχου της Τράπεζας της Αγγλίας, Γκέρτιαν Βλίκγκχε, που έκανε λόγο για διάφορα σενάρια για τη βρετανική οικονομία, μεταξύ των οποίων και μία πρόωρη επιτοκιακή αύξηση εάν η αγορά εργασίας ανακάμψει σημαντικά. 

Αντίστοιχα, η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας σηματοδότησε μία αλλαγή, όταν ο διοικητής της ανέφερε ότι κάποιοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για «ομαλή» έξοδο απο τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, όταν η οικονομία ανακάμψει έως κάποιο βαθμό. Αντίστοιχα σήματα έδωσαν και οι κεντρικές τράπεζες σε Καναδά και Νέα Ζηλανδία, ενώ και αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ αλλάζουν αργά αλλά σταθερά τον τόνο τους.

Ο Αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Κλάριντα ανέφερε ότι ο ίδιος και συνάδελφοί του ενδεχομένως να είναι έτοιμοι να αρχίσουν μία συζήτηση για τον χρόνο μείωσης του προγράμματος αγορών της Fed σε επόμενες συνεδριάσεις. Επίσης, ο Ράνταλ Κουάρλς, αντιπρόεδρος του εποπτικού τμήματος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι αυξάνονται μεσοπρόθεσμα, εν μέρει εξαιτίας της δημοσιονομικής πολιτικής. 

Αυτά τα αντικρουόμενα σήματα από Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη ωθούν στρατηγικους αναλυτές, από τη Radobank έως τη Credit Agricole, να προετοιμαστούν για πτώση του ευρώ, ακόμη και 3% από τα σημερινά του επίπεδα, έναντι του δολαρίου. Ο Μάικ Ρίντελ της Allianz δεν βλέπει καμία ώθηση για το ευρώ από την ΕΚΤ και θεωρεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν πρόκειται να διαρκέσει πέραν του τρέχοντος έτους. Από την άλλη, η Fed μπορεί να δώσει το σήμα για μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικό στο συμπόσιο Jackson Hole τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Τζέιν Φόλεϊ, στρατηγική αναλύτρια της Radobank, γεγονός που θα μπορούσε να παρασύρει το ευρώ σε πτώση στο 1,18 έναντι του δολαρίου από 1,2188 που έκλεισε χθες. 

Βεβαίως, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι ένα ισχυρότερο ευρώ θα μπορούσε να πλήξει την ευάλωτη ανάκαμψη της Ευρωζώνης και γι΄αυτό έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι παρακολουθούν στενά την πορεία του νομίσματος. Οι πιέσεις στους μισθούς είναι ηπιότερες στην Ευρωζώνη και η ανάκαμψη δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στις ΗΠΑ, αναφέρει ο Τζόναθαν Πήτερσον, οικονομολόγος της Capital Economics, παράγοντες που αναμφισβήτητα θα επηρεάσουν το ευρώ. 

Υπάρχουν όμως και κάποιοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων της Deutsche Bank, της Citigroup και του Bloomberg Intelligence, που θεωρούν ότι το ευρώ θα μπορούσε να φθάσει το 1,25 έναντι του δολαρίου τους επόμενους μήνες, χάρη στη βελτίωση των οικονομικών στατιστικών. 

Παρ΄όλα αυτά, η αύξηση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού παραμένει σημαντική απειλή για την οικονομία της περιοχής και η ιστορία έχει δείξει ότι η ΕΚΤ είναι πιο συγκρατημένη στις κινήσεις της συγκριτικά με τη Fed. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News