Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 14:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Εγκαταλείπουν τα μετρητά οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Εγκαταλείπουν τα μετρητά οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη

Οι πολίτες της Ευρωζώνης, χρησιμοποίησαν λιγότερα μετρητά από τότε που έκανε την εμφάνισή της η πανδημία του κορωνοϊού προτιμώντας τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, ενώ παράλληλα προτίθενται να εξακολουθήσουν με αυτό τον τρόπο πληρωμών, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν καταστήσει πιο εύκολη την διεκπεραίωσή τους, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων, έχει αναγκάσει του εμπόρους να στραφούν στα ηλεκτρονικά κανάλια πώλησης, από τη στιγμή που οι διά ζώσης συναλλαγές είναι αδύνατες. 

Αποτέλεσμα οι πληρωμές με κάρτες, μέσω κινητών συσκευών ή ακόμη και από ρολόγια, να έχουν ανέβει στα ύψη. 

Στην έρευνα που διεξήγαγε η ΕΚΤ και συμμετείχαν σχεδόν 18.000 πολίτες των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ,  το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι χρησιμοποιούν μετρητά λιγότερο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ το 87% εξ αυτών δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν με τον τρόπο αυτό των συναλλαγών, ακόμη και όταν η πανδημία τεθεί σε έλεγχο. 

Ως κύριο λόγο για αυτή τη μετάβαση, οι μετέχοντες ανέφεραν ότι οι λιανοπωλητές κατέστησαν πιο εύκολες τις ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ επίσης επισήμαναν ότι ο φόβος μετάδοσης του ιού μέσω των μετρητών, τους απέτρεψε να τα χρησιμοποιήσουν. 

Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι εμφανίζονται ως οι πιο επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο μόλυνσης μέσω των συμβατικών νομισμάτων, ενώ στον αντίποδα οι πολίτες σε Εσθονία, Αυστρία και Σλοβενία, ανησυχούν λιγότερο. 

Σε ξεχωριστή έρευνα την οποία διεξήγαγε πέρυσι η ΕΚΤ, το 49% δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί μετρητά, ποσοστό υψηλότερο από το 43% αντίστοιχης έρευνας το 2016 

Η πρόσβαση στα μετρητά θεωρείται εύκολη για το 89%, σε σχέση με το 94% σε έρευνα πριν 3 χρόνια. 

Το ευρώ ως νόμισμα δεν είναι επίσης κοινώς αποδεκτό στην Ευρωζώνη. Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στις Λετονία (93%), Εσθονία (94%), Βέλγιο (94%), Φινλαδνία (94%) και Γαλλία (95%). 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News