Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 18:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν ανησυχεί η ΕΚΤ από την άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα

Δεν ανησυχεί η ΕΚΤ από την άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δεν προβλημάτισε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής της στις 21 Ιανουαρίου όπως δείχνουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που διεξήχθη στις 21 Ιανουαρίου, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβληματίζονται από την παρατεταμένη ενδυνάμωση του ευρώ.

Η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ωστόσο μεταξύ των μελών του δ. σ. της ΕΚΤ, υπήρξε προβληματισμός από την αύξηση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο η πανδημία να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα για χρόνια. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν να επιβεβαιώσουν εκ νέου τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, ωστόσο φάνηκαν να μην προβληματίζονται αναφορικά με την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, καθώς παρέμειναν σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα, όταν διόρθωσαν από τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού. Οι αποδόσεις στα περισσότερα κρατικά ομόλογα ακολούθησαν ανοδική πορεία τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως εξαιτίας των προσδοκιών για οικονομική ανάκαμψη και αύξηση του πληθωρισμού.

«Κάθε αύξηση των αποδόσεων δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως αδικαιολόγητη σύσφιξη των όρων χρηματοδότησης και να επιφέρει μια αντίστοιχη πολιτική απάντηση. Αυτό που είχε σημασία από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής ήταν η εξέλιξη των πραγματικών αποδόσεων, οι οποίες παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες», ήταν το συμπέρασμα των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ.

Έχοντας παρατείνει τα μέτρα στήριξης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, η ΕΚΤ δεν νιώθει καμία πίεση να ενεργήσει σύντομα, καθώς έχει ήδη διοχετεύσει αρκετή ρευστότητα για να μειώσει το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με τη δέσμευσή της να το διατηρήσει σταθερό.

Η άνοδος του ευρώ (τις επόμενες εβδομάδες ωστόσο ακολούθησε αντίθετη πορεία), προβλημάτισε τους αξιωματούχους, καθώς η ενισχυμένη ισοτιμία του έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων, εγκυμονεί τον κίνδυνο να κατασθούν οι εισαγωγές φθηνότερες και οι εξαγωγές ακριβότερες, κάτι που θα επιφέρει πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών. 

Όπως αναφέρεται στο κείμενο των πρακτικών «εκφράσθηκαν ανησυχίες για τις εξελίξεις στην ισοτιμία που ενδεχομένως να επιφέρουν αρνητικό αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη και στις προοπτικές του πληθωρισμού. Η παροχή αμέριστης νομισματικής πολιτικής κρίνεται απαραίτητη».

Η επιλογή του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, έτυχε μεγάλου ενθουσιασμού από τις αγορές, αλλά και από την ΕΚΤ, καθώς το χρέος της Ιταλίας είναι ένα από τους κορυφαία προβλήματα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News