Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 19:30
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ομόλογα: Ακρως ωφελημένα τα ελληνικά και ιταλικά από τις υποστηρικτικές δηλώσεις της ΕΚΤ

Ομόλογα: Ακρως ωφελημένα τα ελληνικά και ιταλικά από τις υποστηρικτικές δηλώσεις της ΕΚΤ

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο περίπου εβδομάδων περιορίστηκε το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των νέων υποστηρικτικών δηλώσεων του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να έχει ανάγκη από μέτρα στήριξης. Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα μαζί με τα ελληνικά αποδεικνύονται και τα περισσότερα ωφελημένα από τα υποστηρικτικά σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ από την προηγούμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με αναλυτές της Mizuho, η στήριξη της ΕΚΤ αποδεικνύεται άκρως σημαντική, ειδικά για χώρες, όπως η Ιταλία, που εισήλθε στη νέα κρίση του κορωνοϊού με υψηλό χρέος. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η αποκλιμάκωση των spread και των αποδόσεων θα συνεχιστεί, καθώς τα υποστηρικτικά σχόλια της ΕΚΤ τροφοδοτούν το θετικό κλίμα εν αναμονή της συνεδρίασης του Ιουνίου. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο 0,92%, έχοντας αποκλιμακωθεί περίπου 12 μονάδες βάσης στη διάρκεια της εβδομάδας, με το spread στις 110 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο 15 ημερών. Η τάση αποκλιμάκωσης ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε και δόθηκε το σύνθημα για την καθοδική πορεία του κόστους δανεισμού της ιταλικής 10ετίας, που είχε φθάσει προηγουμένως στο 1,16%. 

Σε αντίστοιχη πορεία και η απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να αποκλιμακώνεται περισσότερο από 10 μονάδες βάσης, κλείνοντας τη συνεδρίαση στο 0,85%, μία μονάδα χαμηλότερα από χθές, με το spread στις 102 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού παρέμεινε σταθερό στο 0,12%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 102 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 52 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Σε αποκλιμάκωση και οι αποδόσεις του «πυρήνα»: η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο -0,19%, πολύ χαμηλότερα από το υψηλό δύο ετών του -0,074%, που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα. Σε εβδομαδιαία βάση αποκλιμακώθηκε έξι μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από πέρυσι το Δεκέμβριο, όταν η ΕΚΤ διεύρυνε το πρόγραμμα ΡΕΡΡ. 

Ωστόσο, παρά την εξαιρετική επίδοση των τιμών των ιταλικών ομολόγων, η νέα έκδοση 10ετούς καλύφθηκε μόλις 1,32 φορές, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, παρότι το ιταλικό δημόσιο άντλησε 3,5 δισ.ευρώ. Η Ιταλία εξέδωσε συγχρόνως και νέο πενταετές, αντλώντας και από τις δύο εκδόσεις συνολικά περί τα 6,5 δισ.ευρώ. Αναλυτές επισημαίνουν ότι προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η επενδυτική ζήτηση ήταν μειωμένη για τα κρατικά ομόλογα με τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη. 

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, με βάση το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών που παρακολουθεί η Fed και τα οποία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1992, δεν επηρέασαν τις ομολογιακές αποδόσεις, ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ευρωζώνη, καθώς ήταν άκρως αναμενόμενα από τους επενδυτές. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News