Business & Finance Πέμπτη 20/05/2021, 20:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η Ευρώπη θα πληρώσει την καθυστέρηση στα εμβόλια – Εκτεθειμένη η Ελλάδα

ΕΚΤ: Η Ευρώπη θα πληρώσει την καθυστέρηση στα εμβόλια – Εκτεθειμένη η Ελλάδα

Οι χαμηλές ταχύτητες που καταγράφηκαν στην έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την ΕΚΤ, καθιστούν χρονικά αβέβαιη την επίτευξη ανοσίας και την επιστροφή της οικονομικής κανονικότητας, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τις πιο ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα. Το τρίτο κύμα και οι δημοσιονομικές πιέσεις. Το ρίσκο εταιρικών χρεοκοπιών και τα NPLs.

Το κόστος στην αφετηρία

Οι χαμηλές ταχύτητες που καταγράφηκαν στην έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρωζώνη, καθιστούν χρονικά αβέβαιη την επίτευξη ανοσίας και την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τις πιο ευάλωτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΚΤ στην τελευταία της ανάλυση για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης. 

Επιπλέον, ο ιός που συνεχίζει να εξελίσσεται ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς ενδεχομένως να εμφανιστούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια, καθιστώντας αναγκαία μία παρατεταμένη περίοδο περιορισμένης κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. 

ΕΚΤ: Η Ευρώπη θα πληρώσει την καθυστέρηση στα εμβόλια – Εκτεθειμένη η Ελλάδα-1

Το τρίτο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού στη ζώνη του ευρώ έχει επηρεάσει αναμφισβήτητα τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της περιοχής. Οσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, η πρόοδος με τους εμβολιασμούς και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού θα πρέπει να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 2021. Ο αντίκτυπος της πανδημίας εστιάζεται, ωστόσο, ολοένα και περισσότερο σε ορισμένους τομείς και χώρες που ήταν ευάλωτοι πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΕΚΤ. Και οι πιο αδύναμοι τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές και η φιλοξενία, καθώς και οι τέχνες και η ψυχαγωγία, έχουν «δει» την προστιθέμενη αξία τους να μειώνεται επανειλημμένως 2 έως 4 φορές συνολικά. 

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε εν μέσω των περιοριστικών μέτρων , η δραστηριότητα αποδείχθηκε πιο ανθεκτική συγκριτικά με το πρώτο lockdown, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η κεντρική τράπεζα.

Πιέσεις από τα πακέτα στήριξης

Επίσης, η συνεχιζόμενη ανάγκη για μέτρα στήριξης ενδεχομένως να εντείνει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους στις πιο ευάλωτες χώρες. Η αθροιστική αναλογία κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 100% το 2020 από το 86% του ΑΕΠ το 2019, καθώς οι κυβερνήσεις έσπευσαν να χρηματοδοτήσουν τα τεράστια πακέτα μέτρων τους που είχαν ως στόχο να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης ήταν ιδιαίτερα διευρυμένα σε ορισμένες χώρες με μεγαλύτερο μερίδιο των οικονομικών κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία και τα lockdowns, με βάση την ανάλυση της ΕΚΤ.  

ΕΚΤ: Η Ευρώπη θα πληρώσει την καθυστέρηση στα εμβόλια – Εκτεθειμένη η Ελλάδα-2

To ρίσκο για τις επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, οι κίνδυνοι φερεγγυότητας στον εταιρικό τομέα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης αρχίζουν να περιορίζονται ή να αποσύρονται. Επίσης, μία απότομη σύσφιξη των όρων χρηματοδότησης ή ακόμη πιο βραδεία οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσαν να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από ό, τι υποδηλώνει η συνολική εικόνα, ειδικά στις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ευαίσθητους στην πανδημία τομείς.

Οι εξελίξεις στα NPLs

H συνολική αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω στο 2,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε μία εξέλιξη που αντανακλά τη διαδικασία πώλησης του ενεργητικού σε «κόκκινα» δάνεια, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κεντρική τράπεζα. Στο μέσον της πανδημίας, οι τράπεζες στις χώρες που είχαν επηρεαστεί περισσότερο από προηγούμενες κρίσεις, όπως Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Πορτογαλία, κατάφεραν πάντως να συνεχίσουν τη μείωση της αναλογίας των NPLs έως εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Οι δείκτες NPL είναι οι υψηλότεροι για δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) (6,7%), ενώ οι χαμηλότερος αφορούν στο ενυπόθηκο στεγαστικό δανεισμό (2,7%).

Ωστόσο, οι μελλοντικές μετρήσεις δείχνουν σημαντική εξασθένηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, αν και οι πραγματικές ζημίες από δάνεια παραμένουν μέτριες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News