Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 21:05
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Βίσκο: Η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει απότομη και αδικαιολόγηση άνοδο των αποδόσεων

Βίσκο: Η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει απότομη και αδικαιολόγηση άνοδο των αποδόσεων

Αβέβαιες χαρακτήρισε τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας στην Ευρωζώνη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ θα αντισταθμίσει οιαδήποτε απότομη άνοδο των αποδόσεων που δεν δικαιολογούνται από τις οικονομικές συνθήκες. 

Σε συνέντευξή του στο Reuters, o Bίσκο υπενθύμισε την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/09 και τους κινδύνους που ενέχει η πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης. Στις σημερινές συνθήκες, ανέφερε, η αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο και τη δυναμική της ανάκαμψης προϋποθέτει οι χρηματοοικονομικές συνθήκες να παραμείνουν υποστηρικτικές για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

«Μεγάλες και συνεχείς αυξήσεις των αποδόσεων δεν δικαιολογούνται υπό τις σημερινές οικονομικές προοπτικές και θα αντισταθμιστούν, καθώς η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει πλήρη χρήση του ΡΕΡΡ», τόνισε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης. 

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, είπε ότι θα ήθελε να τον δει να αυξάνεται, όμως το θέμα, όπως είπε, είναι ότι η αύξηση πυροδοτήθηκε από την ενέργεια και προσωρινούς παράγοντες και ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά χαμηλός. «Απέχουμε ακόμη μακράν του στόχου να έχουμε μεσοπρόθεσμα πληθωρισμό κοντά στο 2%», εξήγησε. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει αλλαγή στο στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό που είναι κοντά αλλά χαμηλότερα από το 2%. «Θα χρειαστεί ένας πιο ξεκάθαρος στόχος στο 2%», τόνισε. 

Οσο για τη δημοσιονομική πολιτική, ο Βίσκο υπογράμμισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανοίξει το δρόμο στην Ε.Ε. για την έκδοση κοινού χρέους σε σταθερή βάση, σε μία εξέλιξη που θα καταστήσει πιο αποτελεσματική τη νομισματική πολιτική και θα επιτρέψει στο ευρώ να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τον ρόλο του ως διεθνούς νομίσματος. 

Βεβαίως, η πρόταση αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με την αντίσταση των χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά και στο θέμα αυτό ο Βίσκο είπε ότι το εργαλείο του κοινού χρέους δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στο χρέος που έχει εκδοθεί προηγουμένως, το οποίο θα παραμείνει υπό την ευθύνη της κάθε χώρας ξεχωριστά. Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε ο Βίσκο, η απόφαση επί του θέματος έγκεινται στους πολιτικούς και όχι στους αξιωματούχους της νομισματικής πολιτικής, όπως ο ίδιος ή ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν. 

Τέλος, ο Βίσκο αναφέρθηκε και στις ιταλικές τράπεζες, λέγοντας ότι έχουν διαρθρωτικά προβλήματα και θα πρέπει επειγόντως να επανεξετάσουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο. Επιπλέον, τόνισε ότι τα stress test των τραπεζών της Ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν εφέτος το καλοκαίρι δεν πρόκειται να έχουν εκπλήξεις. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News