Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 20:45
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικές επιχειρήσεις: «Θανατηφόρο» σήμα στέλνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Γερμανικές επιχειρήσεις: «Θανατηφόρο» σήμα στέλνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Aπειλή για τη νομισματική σταθερότητα της Ευρωζώνης ενέχει η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό, όπως προειδοποίησε η ένωση επιχειρήσεων CDU Wirtschaftsrat. 

«Η κλιμάκωση του πληθωρισμού αποτελεί ανησυχητικό σημάδι», διαμήνυσε ο Βόλφγκανγκ Στέιγκερ, γενικός γραμματέας της ένωσης, που αριθμεί σε 12.000 μέλη τα οποία πρόσκεινται στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Ιουλίου ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια, εάν πρώτα δεν δει τον πληθωρισμό να φθάνει στο στόχο του 2%, που σημαίνει ότι σκοπεύει να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα έως το 2023. 

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, με βάση τα εναρμονισμένα στοιχεία της Ε.Ε. για τον πληθωρισμό, αυξήθηκαν κατά 3,1% τον Ιούλιο, σε υψηλό 13 ετών συγκριτικά με την άνοδο 2,1% του Ιουνίου, γεγονός που έκανε τη γερμανική ένωση Verdi να ζητήσει σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις. 

«Η πολιτική της ΕΚΤ δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτικό πλάνο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Και ο μέσος αποταμιευτής θα πληρώσει στο τέλος το τίμημα αυτής της άνευ προηγουμένου επεκτατικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών», αναφέρει ο Στέιγκερ. 

Πρόκειται για ένα «θανατηφόρο σήμα» που έστειλαν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, διατηρώντας τα επιτόκιά τους στα σημερινά χαμηλά και αρνητικά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με την ανοχή υψηλότερου πληθωρισμού», καταλήγει ο Στέιγκερ. 

Οι συντηρητικοί της Γερμανίας είναι γνωστόν ότι τάσσονται κατά της επεκτακτικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και ζητούν επιμόνως να αυξηθούν τα επιτόκια και να περιοριστεί το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News