Business & Finance Παρασκευή 23/07/2021, 20:05
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bάιντμαν: Κατά της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο διάστημα

Bάιντμαν: Κατά της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο διάστημα

Aνήσυχος στο ενδεχόμενο να παρατείνει η ΕΚΤ για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων εμφανίστηκε ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, τονίζοντας παράλληλα ότι αναμένει ο πληθωρισμός στη Γερμανία να αγγίξει το 5% προς το τέλος του 2021.

Ο Βάιντμαν ήταν το ένα εκ των δύο μελών του 25μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μαζί με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Πιέρ Βουνς που αντιτάχθηκαν μέχρι τέλους στη νέα κατευθυντήρια γραμμή της κεντρικής τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων στο μέλλον, η οποία δημιούργησε έντονες εντάσεις στους κόλπους του δ.σ.. Οπως ανέφεραν ωστόσο στο Reuters πηγές εκ των έσω της ΕΚΤ, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ κατάφερε να ξεπεράσει την πρώτη μεγάλη «ανταρσία» στη διάρκεια της θητείας της και να επιτύχει συμβιβασμό, χωρίς αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαφωνίες έχουν εξαφανιστεί. 

Σε συνέντευξή του με την Frankfurter Allgemeine, μέρος της οποίας είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα το απόγευμα, ο Βάιντμαν ανέφερε ότι το δ.σ. της ΕΚΤ κατέληξε ομόφωνα στη θέση αρχής ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη για την τρέχουσα περίοδο.

«Οι ειδικοί μας αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του 5% προς το τέλος του 2021», ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

Οι παραπάνω επίσης πηγές ανέφεραν ότι ούτε το Σεπτέμβριο αναμένεται κάποια απόφαση σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα PEPP αφενός εξαιτίας των διαφορών στους κόλπους του δ.σ. της ΕΚΤ και αφετέρου εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Συνεπώς, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αποφάσεις πιθανόν να μεταταθούν για τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου ακόμη και του Δεκεμβρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ξεκινήσουν από τις αρχές του φθινοπώρου οι σχετικές συζητήσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News