BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Γιατί η Ελλάδα δεν φοβάται την οπισθοχώρηση της ΕΚΤ

Τι θα σημάνει η επιβράδυνση του προγράμματος PEPP για την Ελλάδα

DZ Bank: Γιατί η Ελλάδα δεν φοβάται την οπισθοχώρηση της ΕΚΤ

Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν γρήγορα σε όλη την Ευρώπη και τον στόχο της Κομισιόν για την κάλυψη του 70% των ενηλίκων έως τα τέλη του καλοκαιριού να θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από εφικτός, η συζήτηση για την άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού φουντώνει. Η επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP για την πανδημία, βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. 

Σε αυτήν ακριβώς τη συζήτηση παρενέβη χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας στο Reuters ότι «δεν βλέπω κανένα λόγο για να κάνουμε κάποια αλλαγή (στον ρυθμό του PEPP) αυτή τη στιγμή». «Ασφαλώς υπάρχει επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά παραμένουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οπότε δεν μπορώ να πω ότι έχουμε βγει ακόμη από την κρίση», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

DZ Bank: Γιατί η Ελλάδα δεν φοβάται την οπισθοχώρηση της ΕΚΤ-1

Οι αναλυτές της DZ Bank εξηγούν σε νέα τους έκθεση τι θα σήμαινε για την Ελλάδα η επιβράδυνση του ρυθμού του PEPP. Άλλωστε, σύμφωνα με τις δικές τους προβλέψεις, η ΕΚΤ θα μειώσει τους ρυθμούς αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος το τρίτο τρίμηνο του 2021, λόγω της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Το λεγόμενο «tapering» του PEPP (δηλαδή η σταδιακή μείωση του προγράμματος, καθώς αυτό θα πλησιάζει στη λήξη του) αναμένεται να ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. 

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα; «Η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος, αλλά αυτό κυρίως οφείλεται σε μακροπρόθεσμα δάνεια διάσωσης και όχι στην αγορά ομολόγων», εξηγεί η DZ Bank. Έτσι, ακόμα και εάν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ μειωθούν σε όγκους, θα είναι ακόμα ένα υψηλό ποσοστό των συνολικών δανειακών αναγκών της Ελλάδας, εξηγεί ο οίκος. 

Ειδικότερα, η DZ Bank υπολογίζει ότι η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα που ισοδυναμούν στο 150% των καθαρών εκδόσεων της Αθήνας για το 2020, με το αντίστοιχο ποσοστό να προβλέπεται σχεδόν στο 100% για το 2021 και κοντά στο 50% για το 2022.  

DZ Bank: Γιατί η Ελλάδα δεν φοβάται την οπισθοχώρηση της ΕΚΤ-2

Άλλωστε, έστω και εάν τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν μόνο στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP και όχι στο κλασικό πρόγραμμα αγοράς τίτλων PSPP (λόγω της junk αξιολόγησής  τους), το ποσοστό από τα συνολικά ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο και στην περίπτωση της Ιταλίας (η οποία συμμετέχει κανονικά και στα δύο προγράμματα QE), τονίζει η DZ Bank. 

DZ Bank: Γιατί η Ελλάδα δεν φοβάται την οπισθοχώρηση της ΕΚΤ-3

Έτσι, ο οίκος εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών bunds θα  παραμείνει χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ιταλικών ομολόγων, παρότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερο αξιόχρεο από την Ιταλία. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News