Business & Finance Τετάρτη 26/05/2021, 09:56
BUSINESS & FINANCE

Moody’s: Οι μεταρρυθμίσεις «κλειδί» για την αναβάθμιση της Ελλάδας

Moody’s: Οι μεταρρυθμίσεις «κλειδί» για την αναβάθμιση της Ελλάδας

Η Moody’s θα μπορούσε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα, με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και καλύτερων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, τονίζει ο αναλυτής του οίκου, Steffen Dyck. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή, όταν ήταν προγραμματισμένο το review του αξιόχρεου της χώρας. Το επόμενο προγραμματισμένο review του είναι στις 19 Νοεμβρίου. 

Όπως σημειώνει η Moody’s, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας στηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα του πλούτου και τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις. Τα υψηλά επίπεδα του χρέους αναγνωρίζονται ως η βασική πρόκληση για το αξιόχρεο της χώρας. 

Παρόλα αυτά, η χώρα ωφελείται από την ευνοϊκή δομή του χρέους και τους όρους που καθιστούν πολύ προσιτή την αποπληρωμή του, καθώς και από το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας. 

Όπως τονίζει ο οίκος, η πανδημία του κορωνοϊού διέκοψε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οδήγησε σε μία απότομη ύφεση το 2020, όμως τα σημαντικά κοινοτικά κονδύλια θα είναι κρίσιμα για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της χώρας εντοπίζεται στο υψηλό χρέος, το οποίο διαμορφώθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και ήταν το δεύτερο υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες που αξιολογεί η Moody’s.

Συνεπώς, ο Steffen Dyck τονίζει ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί εάν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των θεσμών της χώρας αντιστραφεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους πιστωτές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News