Green Economy Τρίτη 28/09/2021, 12:13
GREEN ECONOMY

Bloomberg: Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, σε επίπεδα ρεκόρ το φυσικό αέριο

Στη Γερμανία οι τιμές ρεύματος για το 2022 και στη Βρετανία για το φυσικό αέριο, σημείωσαν νέα υψηλά ρεκόρ

Bloomberg: Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, σε επίπεδα ρεκόρ το φυσικό αέριο

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δείχνει σταθερά σημάδια επιδείνωσης, σε μια περίοδο όπου η πτώση των φθινοπωρινών θερμοκρασιών είναι θέμα χρόνου. Όπως αναφέρει με σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, σήμερα Τρίτη, οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, από αυτή του φυσικού αερίου έως τις άδειες για τη χρήση άνθρακα σημείωσαν ρεκόρ, καθώς η ζήτηση ενόψει των χαμηλότερων θερμοκρασιών συνεχώς θα αυξάνεται. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ολλανδία, τα συμβόλαια φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκαν κατά 12%, με τα futures για τις άδειες χρήσης άνθρακα να σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 2,2%. Στη Γερμανία οι τιμές ρεύματος για το 2022 και στη Βρετανία για το φυσικό αέριο, σημείωσαν νέα υψηλά ρεκόρ. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προμήθειες σε φυσικό αέριο, άνθρακα ακόμη και στο νερό της Νορβηγίας το οποίο χρησιμοποιείται για υδροηλεκτρική ενέργεια εξαντλούνται και οι ενδείξεις για βελτίωση της κατάστασης μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι. 

Υπό τις δυσμενείς αυτές συνθήκες οι ενεργειακές εταιρείες προειδοποιούν ότι η μετάβασή τους προς την πράσινη ενέργεια καθίσταται δύσκολη με τις τιμές στα ύψη, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία οι μικρότερες ενεργειακές εταιρείες προχωρούν σε δυσοίωνες προβλέψεις. 

Για τους αναλυτές του BloombergNEF, η ανισορροπία αυτή από πλευράς ζήτησης και προσφοράς θα διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που θα ασκήσει περεταίρω πίεση στις τιμές, σε μια αγορά που ήδη βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η νορβηγική εταιρεία Statnett, η οποία όπως έκανε γνωστό ότι το ισοζύγιο στην ενέργεια στα νοτιοδυτικά της χώρας βρίσκεται υπό πίεση, εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου ροών και των συρρικνούμενων αποθεμάτων. Αυτές οι συνθήκες αν διατηρηθούν για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τις εξαγωγές ρεύματος της περιοχής προς Βρετανία, Γερμανία και Δανία. 

«Τα αποθέματα νερού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για αυτή την περίοδο του χρόνου», σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της Statnett. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News