BUSINESS & FINANCE

HSBC: Ελλάδα και Ευρώπη μαθαίνουν να ζουν με τον ιό

Η ζήτηση «κρατάει» και ο τουρισμός «ξυπνά» - Η δημοσιονομική πολιτική «κοιτάζει» προς την επόμενη ημέρα

HSBC: Ελλάδα και Ευρώπη μαθαίνουν να ζουν με τον ιό

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να σταθεροποιούνται -αν και σε υψηλά επίπεδα- στην Ελλάδα και να εμφανίζουν σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι οικονομίες μαθαίνουν πλέον να ζουν με τον ιό, διαπιστώνει η HSBC σε τελευταία έκθεσή της. Παρά τα ακόμα υψηλά νούμερα των κρουσμάτων, νέα lockdowns είναι μάλλον απίθανα για την ώρα, τονίζει ο οίκος και σημειώνει ότι η ζήτηση στις οικονομίες «κρατάει καλά», καθώς η Ελλάδα και άλλοι προορισμοί δείχνουν ότι ο τουρισμός «ξυπνά». Κατόπιν τούτων, η δημοσιονομική πολιτική αρχίζει να «κοιτάζει» προς την επόμενη μέρα, μετά τον κορωνοϊό. 

HSBC: Ελλάδα και Ευρώπη μαθαίνουν να ζουν με τον ιό-1

Η Ευρώπη έμαθε να ζει με τον κορωνοϊό, την ώρα που τα νέα κρούσματα στη Γαλλία και σε μεγάλο μέρος της Ν. Ευρώπης παραμένουν σε πτώση, έστω και εάν το ιικό φορτίο σε Γερμανία και Βρετανία συνεχίζει να αυξάνεται, σημειώνουν οι αναλυτές. 

HSBC: Ελλάδα και Ευρώπη μαθαίνουν να ζουν με τον ιό-2

Στη Βρετανία, τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν τα υψηλότερα στην Ευρώπη και στις επτά εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από τη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων στις 19 Ιουλίου (Freedom Day), τα εθελοντικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, βρίσκονται σε πτώση. Όμως, όπως βλέπουμε πλέον παντού, οι νοσηλείες παραμένουν σχετικά χαμηλές, επομένως οι αναλυτές της HSBC θεωρούν ότι η προοπτική νέου lockdown είναι απίθανη για την ώρα, έστω και εάν η βρετανική κυβέρνηση δεν αποκλείει τίποτα. 

HSBC: Ελλάδα και Ευρώπη μαθαίνουν να ζουν με τον ιό-3

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι δείκτες της ζήτησης στις οικονομίες εμφανίζονται αρκετά καλοί. Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη του β΄ τριμήνου αναθεωρήθηκε στο 2,2% σε τριμηνιαία βάση, έναντι των προηγούμενων στοιχείων για 2%, που ήταν ήδη ισχυρά, επισημαίνει ο οίκος. 

HSBC: Ελλάδα και Ευρώπη μαθαίνουν να ζουν με τον ιό-4

Και ενώ οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη εμφάνισαν εξασθένιση τον Ιούλιο, η HSBC διαπιστώνει ενδείξεις ζωής στην τουριστική βιομηχανία: Ο τουριστικός δείκτης PMI συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, οι αφίξεις τουριστών στην Ισπανία άγγιξαν μετα-πανδημικό υψηλό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και η επιβατική κίνηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν αυξημένη κατά 75% σε σχέση με πέρυσι, με την HSBC να επισημαίνει πως πρόκειται για επίδοση «μόλις» 31% χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2019. 

HSBC: Ελλάδα και Ευρώπη μαθαίνουν να ζουν με τον ιό-5

Συνεπώς, οι κυβερνήσεις στρέφουν τον σχεδιασμό τους προς τον μετα-πανδημικό κόσμο, τονίζουν οι αναλυτές. Βέβαια, διαφορετικές χώρες ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια. Η ιταλική κυβέρνηση δουλεύει πάνω σε έναν νέο κρατικό προϋπολογισμό 20 δισ. ευρώ για το 2022, μαρτυρώντας ότι το υποστηρικτικό δημοσιονομικό πλαίσιο θα συνεχιστεί, ενώ στο άλλο άκρο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα αυξήσεις φόρων για το 2022, για να πληρώσει τις δαπάνες του τομέα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Μαζί με την σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων το 2023, το βάρος της φορολογίας στη Βρετανία θα κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. 

HSBC: Ελλάδα και Ευρώπη μαθαίνουν να ζουν με τον ιό-6

Και μπορεί οι κυβερνήσεις να σχεδιάζουν ήδη την επόμενη ημέρα, όμως η HSBC αναγνωρίζει ότι σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στις οικονομίες παραμένουν σημαντικές. Τα προβλήματα στον τομέα της προσφοράς είναι γνωστά, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τουλάχιστον, η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν εμφανίζει επιδείνωση την τελευταία εβδομάδα, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δείκτες PMI του Αυγούστου και τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία. 

HSBC: Ελλάδα και Ευρώπη μαθαίνουν να ζουν με τον ιό-7

Από την άλλη, τα δεδομένα για τις τιμές παραγωγού μαρτυρούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που έρχονται στις οικονομίες παραμένουν σημαντικές. Εάν σε αυτές προστεθούν και οι μεγάλες αυξήσεις στις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, η HSBC προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης του πληθωρισμού. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News