ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Έπιασε «ταβάνι» ο πληθωρισμός – Αποκλιμάκωση από Δεκέμβριο

UBS: Έπιασε «ταβάνι» ο πληθωρισμός – Αποκλιμάκωση από Δεκέμβριο

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τη UBS, με τον οίκο να εκτιμά ότι έπειτα από τα υψηλά 30 ετών του Νοεμβρίου, στο 4,9%, ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα πέσει στο 4,7% τον Δεκέμβριο και ακόμα χαμηλότερα τον Ιανουάριο, στο 3,7%.

Την ώρα που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δηλώνει ότι είναι καιρός σταματήσει να μιλά για «προσωρινό» πληθωρισμό, η UBS θεωρεί ότι στην Ευρωζώνη, οι πρωτοφανείς –για την εποχή του ευρώ- πληθωριστικές πιέσεις θα είναι πράγματι παροδικές. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στην άποψη αυτή, εκτίμηση την οποία υιοθετούν η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών.

UBS: Έπιασε «ταβάνι» ο πληθωρισμός – Αποκλιμάκωση από Δεκέμβριο-1

Σύμφωνα με τον ελβετικό επενδυτικό οίκο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα πέσει κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Βέβαια, η UBS αναγνωρίζει ότι η πρόβλεψη αυτή αντιμετωπίζει κινδύνους, που ενδεχομένως να προκύψουν εάν συνεχιστούν για περισσότερο καιρό οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα ή εάν η αύξηση των μισθών ξεπεράσει τις προσδοκίες της.

Συνολικά, η UBS προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 2,5% για το σύνολο του 2021, στο 2,8% για το 2022 και στο 1,5% για το 2023.

Γιατί  θα πέσει απότομα ο πληθωρισμός το 2022

Η UBS περιμένει ραγδαία πτώση του πληθωρισμού στις αρχές του 2022, την οποία αποδίδει κυρίως σε τρεις παράγοντες:

·         Η αύξηση του ΦΠΑ που ίσχυσε στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2021 θα εξαφανιστεί από την ετήσια σύγκριση του πληθωρισμού (με επίδραση της τάξης των -0,3 ποσοστιαίων μονάδων στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης).

·         Το αρνητικό base effect, με δεδομένο ότι τον Ιανουάριο του 2021 ίσχυε ένας συνδυασμός από υψηλότερες τιμές CO2 στη Γερμανία και ακριβότερες τιμές καυσίμων (επίδραση περίπου -0,4 ποσοστιαίων μονάδων).

·         Το αρνητικό base effect που σχετίζεται με την αλλαγή του timing των χειμερινών εκπτώσεων σε Ιταλία και Γαλλία το 2021 (επίδραση περίπου -0,2 ποσοστιαίων μονάδων).

Η επίδραση της μετάλλαξης Όμικρον

Σε μία πρώτη προσπάθεια να αποτιμήσει την επίδραση που θα έχει η μετάλλαξη Όμικρον στον πληθωρισμό, η UBS προβλέπει πως αυτή θα φέρει χαμηλότερο ενεργειακό κόστος αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ήδη, η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί μεγάλη μείωση στην τιμή του πετρελαίου, η οποία βρίσκεται σχεδόν 15% κάτω από τον μέσο όρο του Οκτωβρίου. Η UBS έχει υπολογίσει ότι κάθε πτώση του πετρελαίου κατά 10% αφαιρεί περίπου 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα (και άλλες 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από την επιβράδυνση των έμμεσων επιπτώσεων).

UBS: Έπιασε «ταβάνι» ο πληθωρισμός – Αποκλιμάκωση από Δεκέμβριο-2

Από την άλλη, τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, ανεβάζοντας τις τιμές των προϊόντων και αντισταθμίζοντας την υποχώρηση στις τιμές των υπηρεσιών.

Έτσι, εάν η νέα μετάλλαξη αποδειχθεί πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια, απαιτώντας νέα lockdowns, τότε η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα θα μπορούσε να επιβραδύνει την ομαλοποίηση του υψηλού κόστους των μεταφορικών και των ελλείψεων πρώτων υλών, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του πληθωρισμού το 2022 θα είναι πιο αργή, καταλήγει η UBS.

Διαβάστε επίσης: 

Φουντώνει ο πληθωρισμός – Θα είναι πράγματι παροδικός;

Ευρωζώνη: Στο 4,9% ο πληθωρισμός – Στο 4,3% στην Ελλάδα 

Γιατί είναι τόσο υψηλός ο πληθωρισμός σήμερα;

Πληθωρισμός: Γιατί δεν ανησυχεί η ΤτΕ – Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα

Πάουελ: Δεν μιλάμε πλέον για προσωρινό πληθωρισμό – Αλλαγή στάσης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News