Business & Finance Παρασκευή 10/06/2022, 06:58
BUSINESS & FINANCE

UBS: Πού στηρίζει την αισιοδοξία της για ανάπτυξη 4% φέτος

UBS: Πού στηρίζει την αισιοδοξία της για ανάπτυξη 4% φέτος

Υψηλά διατηρεί τον πήχυ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η UBS, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, έπειτα και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο. Ειδικότερα, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος περιμένει ανάπτυξη 4% φέτος και 4,7% το 2023, με τον πληθωρισμό στο 5,5% και  2,5% αντίστοιχα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της UBS για την ελληνική ανάπτυξη είναι υψηλότερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2023. 

Όπως σημειώνει σε τελευταία ανάλυσή της, η ελληνική οικονομία δίνει μία μεικτή εικόνα κατά την εκκίνηση της χρονιάς. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% φέτος αποδίδεται στο χαμηλό στατιστικό carry-over, τα αδύναμα δεδομένα υψηλής συχνότητας στο πρώτο τρίμηνο και στην πολύ υψηλότερη αύξηση του πληθωρισμού που αναμένεται για το 2022. 

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είχε μια πολύ δυναμική εκκίνηση στην τουριστική σεζόν, με τα έσοδα να αυξάνονται το πρώτο τρίμηνο κατά 340% σε ετήσια βάση. Οι  καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να ωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση έναντι του ενεργειακού κόστους (που ισοδυναμούν στο 2,2% του ΑΕΠ), τη συνεχιζόμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας (με την απασχόληση αυξημένη κατά 14% σε ετήσια βάση) και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού (συνολική αύξηση 9,7% από τον Ιανουάριο). 

UBS: Πού στηρίζει την αισιοδοξία της για ανάπτυξη 4% φέτος-1

Επιπλέον, η Ελλάδα έλαβε 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στις 8 Απριλίου (έπειτα από 4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2021). 

Η UBS μιλά επίσης για ευνοϊκή εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς η κυβέρνηση περιμένει πρωτογενές έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα του Ιανουαρίου-Απριλίου έφτασε μόνο στα 0,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 0,4% του ΑΕΠ ή 1,7 δισ. ευρώ καλύτερα από ό,τι σχεδιαζόταν, με καλύτερα έσοδα και χαμηλότερες δαπάνες. 

UBS: Πού στηρίζει την αισιοδοξία της για ανάπτυξη 4% φέτος-2

Διαβάστε επίσης: 

Ανάπτυξη: Πάνω από το 3,5% ανεβαίνει ο πήχυς για το 2022

Eurobank: Βλέπει ανάπτυξη 3% και πληθωρισμό 7% φέτος

ING: Η Ευρωζώνη βαλτώνει – Ανάπτυξη 2,9% φέτος στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News