Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 14:57
BUSINESS & FINANCE

Societe Generale: Πώς βοηθά την Ελλάδα το σχέδιο REPowerEU της Κομισιόν

Societe Generale: Πώς βοηθά την Ελλάδα το σχέδιο REPowerEU της Κομισιόν

Τον δρόμο για να εισρεύσουν στην Ελλάδα ακόμα περισσότερα κοινοτικά κονδύλια ανοίγει το νέο σχέδιο της Κομισιόν για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, όπως προκύπτει από σημερινή ανάλυση της Societe Generale.

Οι αναλυτές του γαλλικού επενδυτικού οίκου επισημαίνουν, βέβαια, ότι το σχέδιο αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ανακύκλωση χρημάτων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Για την ακρίβεια, υπολογίζουν ότι το «φρέσκο» χρήμα του σχεδίου ανέρχεται μόλις σε 20 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του REPowerEU, το ύψους 300 δισ. ευρώ σχέδιο θα αποτελείται από επιδοτήσεις 75 δισ. ευρώ και δάνεια 225 δισ. ευρώ. Όμως, μόνο τα 20 δισ.  ευρώ των επιδοτήσεων θα είναι νέο χρήμα, που θα προέλθει από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων του EU Emissions Trading System. Τα 225 δισ. ευρώ των δανείων θα προέλθουν από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν μείνει αναξιοποίητα, ενώ η πλειοψηφία των επιδοτήσεων θα προέλθει από την ανακατανομή κοινοτικών κονδυλίων.

Η αξιοποίηση των χρημάτων του NGEU που έμειναν ανεκμετάλλευτα σημαίνει ότι οι χώρες-μέλη θα μπορούν να αλλάξουν τα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και να προσθέσουν σε αυτά ένα κεφάλαιο REPowerEU, που θα θέτει συγκεκριμένα ορόσημα και στόχους.

Οι χώρες θα μπορούν να ζητήσουν επιδοτήσεις και δάνεια, με την Societe Generale να επισημαίνει ότι η στήριξη μέσω δανείων μπορεί να αυξηθεί πέραν του ορίου του 6,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του 2019. Συνεπώς, χώρες που έχουν καταθέσει αιτήματα για το σύνολο των δανείων που δικαιούνταν υπό το Ταμείο Ανάκαμψης, θα μπορούν τώρα να ζητήσουν επιπλέον χρήματα.

Αυτά είναι καλά νέα για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιφέρειας, τονίζουν οι αναλυτές της Societe Generale.

Τα κόστη της ενεργειακής μετάβασης θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει μέσω κοινοτικών κονδυλίων, επομένως όλες οι χώρες θα ωφεληθούν. Όμως, χώρες που δανείζονται ακριβότερα σε σχέση με την Ε.Ε. θα είναι οι βασικοί κερδισμένοι του REPowerEU. «Αυτά είναι καλά νέα για την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, που θα μπορέσουν να ζητήσουν νέα χρήματα», σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο μέτωπο των ομολόγων, πάντως, η Societe Generale επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι game changer για τα speads, τα οποία ο οίκος προβλέπει ότι θα διευρυνθούν.

Διαβάστε επίσης: 

Reality check στο σχέδιο της Κομισιόν από την ING: Τα 5 «χλωμά» σημεία

Το σχέδιο της Κομισιόν για την ενέργεια: 300 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, νέοι στόχοι για ΑΠΕ

Άμεσα μέτρα Κομισιόν για την ενέργεια: Στο τραπέζι και πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News