BUSINESS & FINANCE

Ο χάρτης της Moody’s: Ποιες χώρες «αντέχουν» ένα ενεργειακό σοκ – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Ο χάρτης της Moody’s: Ποιες χώρες «αντέχουν» ένα ενεργειακό σοκ – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Ανθεκτικά θεωρεί η Moody’s τα πιστωτικά προφίλ των ευρωπαϊκών χωρών σε ένα παροδικό σοκ στο φυσικό αέριο, όμως μία διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία αυξάνει τα ρίσκα για την Ευρώπη εάν έχει διάρκεια. Η Ελλάδα κατατάσσεται, σύμφωνα με την ανάλυση, ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν μέτριο κίνδυνο. 

Οι απειλές της Μόσχας να κόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στις «μη φιλικές» χώρες και οι συνεχιζόμενες εκκλήσεις για αυστηροποίηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυξάνουν τον κίνδυνο μιας απότομης αύξησης στις τιμές της ενέργειας και του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη, προειδοποιεί η Moody’s. Και προσθέτει ότι παράλληλα, αυξάνονται οι κίνδυνοι να επιβληθεί δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας στις χώρες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις ενεργειακές εισαγωγές από τη Ρωσία -ειδικά του φυσικού αερίου- όπως είναι η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία.

Ο χάρτης της Moody’s: Ποιες χώρες «αντέχουν» ένα ενεργειακό σοκ – Πού βρίσκεται η Ελλάδα-1 

«Παρότι οι άμεσες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία θα απαλυνθούν από το γεγονός ότι η χειμερινή σεζόν της θέρμανσης έληξε πρόσφατα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η επιβολή δελτίου στην ενέργεια και η συνεπαγόμενη μείωση ή και διακοπή της ενεργοβόρου βιομηχανικής παραγωγής δεν μπορεί να αποκλειστεί για τις χώρες που είναι πιο εξαρτημένες», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης. Και προειδοποιούν ότι αυτό θα κινδύνευε να σπρώξει την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση φέτος. 

«Ενώ πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ανθεκτικές σε μία οικονομική πτώση που θα πυροδοτηθεί από μία προσωρινή διακοπή των ενεργειακών προμηθειών της Ρωσίας, μία απότομη και μόνιμη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου θα κινδύνευε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ισχύ και εμμέσως στη δημοσιονομική ισχύ των χωρών που είναι πιο εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο», σημειώνουν οι αναλυτές. 

Και προειδοποιούν ότι και ο κίνδυνος κοινωνικών εντάσεων θα αυξηθεί στην Ευρώπη, εάν υπάρξουν περαιτέρω απότομες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό. 

Διαβάστε επίσης: 

Fitch: Κατέβασε τον πήχη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 1,5% – Πλήγμα 0,57% για την Ελλάδα

DZ Bank: Βλέπει αναβάθμιση από S&P στις 22 Απριλίου – Επενδυτική βαθμίδα έως το 2023

S&P: Η εμπορική ρήξη Γερμανίας – Ρωσίας θα προκαλέσει οικονομικό σοκ στην Ευρώπη

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News