Business & Finance Κυριακή 26/06/2022, 11:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην διεθνή οικονομία: Προειδοποιήσεις για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην διεθνή οικονομία: Προειδοποιήσεις για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πληθαίνουν οι φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τους οικονομολόγους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να παρουσιάζουν συνεχώς πιο δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία. Οι προβλέψεις αυτές πυροδοτήθηκαν αφενός από τις αποφάσεις της Federal Reserve να επιταχύνει στον αγώνα έναντι του πληθωρισμού, αφετέρου από τις κλιμακούμενες ανησυχίες στη Γηραιά Ήπειρο όσον αφορά τον εφοδιασμό φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.

Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, προειδοποίησε ότι η ζυγαριά κλίνει προς μία ύφεση του χρόνου σε ΗΠΑ και Ευρώπη. «Αυτό που προηγουμένως ήταν ένα αυξανόμενο ρίσκο, τώρα μετατράπηκε στο βασικό σενάριο», τόνισε ο ίδιος.

Η Goldman Sachs διπλασίασε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ φέτος από 15% στο 30%, δίνοντας επίσης 48% πιθανότητα ύφεσης σε βάθος δύο ετών. Ανακοίνωσε την πρόβλεψη αυτή μετά την πρώτη – από το 1994 – επιτοκιακή αύξηση της Fed κατά 75 μονάδες βάσης.

«Ο κίνδυνος για ύφεση στις ΗΠΑ είναι υπερβολικά υψηλός και αυξάνεται. Θα τοποθετούσα τις πιθανότητες στο 40% στους επόμενους 12 μήνες και λίγο πολύ στο 50% τους επόμενους 24 μήνες», δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος στην Moody’s. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι ακόμη πιο ευάλωτη. «Προκειμένου να αποφύγει την ύφεση, η παγκόσμια οικονομία απαιτεί λίγη τύχη και χρειάζεται να υποχωρήσουν γρήγορα ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας και η ρωσική επιθετικότητα, παράλληλα με επιδέξιες πολιτικές από την Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες», δήλωσε ο Zandi.

Νομισματική πολιτική

Οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας έγιναν σαφώς πιο δυσοίωνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία άσκησε ανοδική πίεση στις τιμές ενέργειας και τροφίμων. Μέσα στον Ιούνιο, οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια δανεισμού περισσότερο από το προσδοκώμενο, δηλώνοντας έτσι έτοιμες να ριχτούν στην μάχη εναντίον του πληθωρισμού, ακόμη και εάν οι κινήσεις αυτές οδηγήσουν σε ύφεση.

Η τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει τεθεί σε κίνδυνο μετά την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις ροές σε ορισμένες χώρες. Παράλληλα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ως αποτέλεσμα της πολιτικής zero Covid στην Κίνα, συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Οι οικονομολόγοι έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω σε σημαντικό βαθμό τις προβλέψεις για το 2023 σε Ευρωζώνη, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και σε αρκετές ακόμη οικονομίες.

Σύμφωνα με τον Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγο στην Capital Economics, οι πιθανότητες ύφεσης είναι υψηλότερες στην Ευρώπη, λόγω της κρίσης στο κόστος ζωής σε συνδυασμό με την πιθανότητα ελλείψεων στο φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι σε ΗΠΑ, Βρετανία και ευρωζώνη το ύψος του πληθωρισμού ανέρχεται σε πολυετή υψηλά.

Η εικόνα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο στις ΗΠΑ «δεν φαίνεται καλή», προειδοποίησε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Peter Hooter, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Fed ενδέχεται να προχωρήσει σε ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής.

Φυσικό αέριο

Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, υπογράμμισε πως η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί άμεσα για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής στον εφοδιασμό ρωσικού αερίου αυτό τον χειμώνα. Στην περίπτωση αυτή, ο Martin Wolburn, επικεφαλής οικονομολόγος στην Generali, δήλωσε: «μία ύφεση στην ευρωζώνη θα γινόταν το νέο βασικό σενάριο, πλήττοντας ιδίως τη γερμανική οικονομία». Από την πλευρά της όμως η Katharina Utermöhl της Allianz, ήταν πιο αισιόδοξη: «η πολύ ισχυρή ανάκαμψη μετά τα lockdown στους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία – ιδίως τα ταξίδια και την φιλοξενία – κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να αποτρέψει μία ύφεση στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών».

Οι κεντρικές τράπεζες και πολυεθνικές οντότητες, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, εξακολουθούν να προβλέπουν ότι οι μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο θα αναπτυχθούν φέτος και το 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

IEA: Προετοιμαστείτε για πλήρη διακοπή στο ρωσικό αέριο

CEO της Deutsche Bank: 50% πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση

Citigroup: 50% οι πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης

Goldman Sachs: Οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν

Roubini: Οι ΗΠΑ πάνε προς ύφεση – Οι αγορές θα πέσουν περισσότερο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News