Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 15:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jamie Dimon: Η Fed έπρεπε να κινητοποιηθεί νωρίτερα

Jamie Dimon: Η Fed έπρεπε να κινητοποιηθεί νωρίτερα

Η Fed θα έπρεπε να έχει αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια, όσο τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού σφυροκοπούν την αμερικανική αλλά και την διεθνή οικονομία, όπως τόνισε ο Τζέιμι Ντάιμον.

«Έχουμε αργήσει λίγο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg και συνέχισε λέγοντας ότι «όσο πιο γρήγορα κινηθούν τόσο το καλύτερο».

Υπενθυμίζεται πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ολοκληρώνει σήμερα την διήμερη συνεδρίασή της, η οποία αναμένεται να καταλήξει για πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσεις. Η πολυαναμενόμενη απόφαση πρόκειται να ληφθεί προκειμένου να περιοριστούν οι πιέσεις στην οικονομία, αφού ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αγγίζει υψηλό 40 ετών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ντάιμον υπογράμμισε ότι ακόμη μεγαλύτερη απειλή από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η κρίση αυτή ενδέχεται να αφήσει το σημάδι της για χρόνια. Όσον αφορά τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, σημείωσε ότι έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ για την ευρωπαϊκή οικονομία συγκεκριμένα προειδοποίησε ότι ενδέχεται να οδηγηθεί σε ύφεση εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν. Για την αμερικανική οικονομία, ο Ντάιμον υποστήριξε ότι είναι «πολύ ισχυρή».

Ενέργεια

«Ο παγκόσμιος κλάδος ενέργειας είναι ασταθής. Εάν το πετρέλαιο φτάσει τα 185 δολάρια είναι μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε σήμερα. Οφείλουμε να διοχετεύσουμε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο» στην αγορά, τόνισε ο Ντάιμον.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να εστιάσει στην εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων. «Ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε. Η Εθνική Ασφάλεια είναι πάντοντε το πιο σημαντικό πράγμα», τόνισε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι κεντρικές τράπεζες, ο πόλεμος και τα διλήμματα στη χάραξη νομισματικής πολιτικής

S&P: Οι τράπεζες αντιμέτωπες με την «τέλεια καταιγίδα» του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News