Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 21:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ: Στο «τραπέζι» επιτοκιακή αύξηση 50 μ.β. τον Μάιο

Πάουελ: Στο «τραπέζι» επιτοκιακή αύξηση 50 μ.β. τον Μάιο

Σύμφωνος με την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα δήλωσε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είναι επίσης σύμφωνος και με περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Στο πλαίσιο ομιλίας του σε πάνελ του ΔΝΤ, ο Πάουλ δήλωσε χαρακτηριστικά: «θα έλεγα ότι οι 50 μονάδες βάσης θα είναι στο τραπέζι για την συνεδρίαση του Μαΐου. Είμαστε πραγματικά δεσμευμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας, ώστε να ανακτήσουμε τον πληθωρισμό του 2%», που είναι και ο στόχος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι τραπεζίτες καλούνται να δαμάσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό που έχει σημειωθεί από την δεκαετία του 1980. Παράλληλα, έντονες πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες προκαλούν και τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κίνα.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 8,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές για διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου δανεισμού μέσα στο 2022.

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου

ΗΠΑ: Παρέμεινε σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News