Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 21:27
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου

Οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed έκριναν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουν σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, ανάλογα με τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις, σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στις 15/16 Μαρτίου. 

Συμφώνησαν επίσης ότι θα ήταν σωστό να κατευθύνουν τη νομισματική πολιτική προς μία πιο ουδέτερη στάση. Πολλοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι θα προτιμούσαν μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης ακόμη και στη συνεδρίαση του Μαρτίου και τελικά συμφώνησαν ότι είναι καλύτερο η αύξηση αυτή να γίνει στις μελλοντικές συνεδριάσεις, ειδικά εάν οι πληθωριστικές πιέσεις παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα ή ενταθούν ακόμη περισσότερο.  

Ολοι πάντως οι αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη να παραμείνουν σε επιφυλακή ως προς τους κινδύνους ενός ακόμη πιο υψηλού πληθωρισμού και ανοδικής αναθεώρησης των πληθωριστικών προσδοκιών. Ορισμένοι μάλιστα έκριναν ότι ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού λόγω πολέμου στην Ουκρανία είναι πιο σημαντικός από τις επιπτώσεις στην οικονομία. 

Επιπλέον, συμφώνησαν όταν ξεκινήσει η συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, που εκτινάχθηκε στα 9 τρισ. δολάρια εν μέσω πανδημίας, αυτό να γίνει με ρυθμό της τάξης των 95 δισ. δολαρίων τον μήνα. Οι αξιωματούχοι της Fed «συμφώνησαν γενικά» ότι ένας ρυθμός της τάξης των 60 δισ. δολαρίων σε κρατικά ομόλογα και 35 δισ. δολαρίων σε λοιπούς ενυπόθηκους τίτλους, θα ήταν εύλογος, σταδιακά σε διάστημα τριών μηνών ή και λίγο περισσότερο. 

Θεωρούν ότι η μείωση του ισολογισμού θα παίξει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της στάσης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και αναμένουν ότι θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει η διαδικασία στην επόμενη συνεδρίαση του Μαίου. 

Με βάση τις επιλογές που εξέτασαν οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed, τάχθηκαν υπέρ της πιο γρήγορης συρρίκνωσης του ισολογισμού σε σχέση με την περίοδο 2017-19. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Εάν οι μετοχές δεν υποχωρήσουν, τότε η Fed θα τις αναγκάσει να το κάνουν

Μπρέιναρντ: Αναμένει μεθοδικές επιτοκιακές αυξήσεις και γρήγορη συρρίκνωση του ισολογισμού

Έρευνα επενδυτών: Η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές είναι ένα λάθος πολιτικής από τη Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News