Business & Finance Τετάρτη 18/08/2021, 22:10
BUSINESS & FINANCE

Fed: Μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων – Καμία αύξηση στο επιτόκιο δανεισμού

Οι πληθωριστικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί και η αγορά εργασίας βρίσκεται κοντά στα επιθυμητά επίπεδα

Fed: Μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων – Καμία αύξηση στο επιτόκιο δανεισμού

Σχέδια για μείωση στο ρυθμό αγοράς ομολόγων ακόμη και πριν το τέλος του έτους κάνει η Ομποσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης από τις 27-28 Ιουλίου που δόθηκαν προ ολίγου στη δημοσιότητα. Παρόλα αυτά, στα πρακτικά επισημαίνεται ότι η εν λόγω εγκράτεια δεν προεξοφλεί αύξηση του επιτοκίου δανεισμού. Οι μηνιαίες αγορές της Fed αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 120 δισ. δολάρια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένα μέλη της επιτροπής πρότειναν αναμονή μέχρι τις αρχές του 2022, προτού προχωρήσουν στις εν λόγω αλλαγές.

Επίσης, στη συνεδρίαση τονίσθηκε ότι έχει επιτευχθεί ο πληθωριστικός στόχος, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της εργασίας βρίσκεται «κοντά» στα επιθυμητά επίπεδα. «Κοιτώντας στο μέλλον, οι περισσότεροι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι, εφόσον η οικονομία κινηθεί γενικά στα προσδοκώμενα επίπεδα, θα μπορούσε να κριθεί κατάλληλη η έναρξη μείωσης του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων φέτος», αναφέρεται στα πρακτικά.

Παράλληλα, όμως, τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν πως ο τομέας της απασχόλησης δεν ενισχύθηκε περαιτέρω, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η επιτροπή πριν την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού.

Προκειμένου να μετριάσουν τυχόν ανησυχίες σχετικά με πρόωρη αύξηση του επιτοκίου δανεισμού, η επιτροπή τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία άμεση σύνδεση μεταξύ την μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων και του επιτοκίου δανεισμού. Στελέχη της Fed υπογράμμισαν επανειλημμένως ότι το επιτόκιο δανεισμού είναι θέμα που θα συζητηθεί μόνον εφόσον οι ισολογισμοί της Fed πάψουν να ενισχύονται.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν την αισιοδοξία τους για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας παρά την ταχεία μετάδοση της μετάλλαξης Δελτα. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι η «αβεβαιότητα είναι αρκετά μεγάλη» και ορισμένοι δήλωσαν ότι ο μπορεί να υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού, και ουσιαστικά η περίοδος που θεωρείται μεταβατική από τη Fed να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News