Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 20:42
ΑΓΟΡΕΣ

Εάν οι μετοχές δεν υποχωρήσουν, τότε η Fed θα τις αναγκάσει να το κάνουν

Εάν οι μετοχές δεν υποχωρήσουν, τότε η Fed θα τις αναγκάσει να το κάνουν

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε ποιό βαθμό θα πρέπει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Ομως, ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι για να γίνει αποτελεσματική, θα πρέπει να προκαλέσει περισσότερες απώλειες στους επενδυτές στην αγορά μετοχών και ομολόγων συγκριτικά με αυτές που έχει προκαλέσει έως σήμερα. 

Οι αγορές προβλέπουν μία αύξηση των επιτοκίων στο 2,5% έως τα τέλη του έτους και σε ένα επίπεδο άνω του 3% το 2023.

Εάν αυτό θα αποδειχθεί σωστό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Πόσο γρήγορα θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός; Πόσο γρήγορα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας και η ζήτηση θα μετακινηθεί από τις υπηρεσίες στα αγαθά; Τι θα συμβεί στην αγορά εργασίας, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός των μισθών τρέχει αυτή στιγμή με ποσοστό άνω του 5% και η ανεργία θα φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 εντός ολίγων μηνών; Θα μπουν και άλλα άτομα στην αγορά εργασίας;

Όλα αυτά σε συνδυασμό με μία υποχώρηση του πληθωρισμού, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Fed να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια σε ένα ουδέτερο επίπεδο γύρω στο 2,5%. Η μήπως η πιο σφιχτή αγορά εργασίας σε συνδυασμό με έναν πεισματικά υψηλό πληθωρισμό θα οδηγήσουν την Fed να γίνει ακόμη πιο επιθετική;

Ανάμεσα στις πιο μεγάλες αβεβαιότητες είναι κατά πόσο η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed θα επηρεάσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και κατά πόσο οι συνθήκες αυτές θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα. 

Μέχρι στιγμής, η άρση των μέτρων στήριξης της Fed δεν έχει επηρεάσει σημαντικά τις χρηματοοικονομικές συνθήκες. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει μόλις 4% από το ιστορικό υψηλό των αρχών Ιανουαρίου, ενώ βρίσκεται σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα από τα προ της πανδημίας. Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κυμαίνεται στο 2,5%, περίπου 0,75% υψηλότερα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν και εξακολουθεί να κινείται χαμηλότερα του πληθωρισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αγορές αναμένουν ότι τα υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη και θα αναγκάσουν τη Fed να αλλάξει πολιτική το 2024 και 2025. 

Οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που είπε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές. Εάν αυτό δεν συμβεί μόνο του (που φαίνεται απίθανο», τότε η Fed θα πρέπει να κλονίσει τις αγορές για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό όμως θα σήμαινε πιο μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις από αυτές που περιμένει η αγορά. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η Fed, για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, θα πρέπει να ωθήσει σε περαιτέρω άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις και σε περαιτέρω πτώση τις μετοχές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

Delphi Economic Forum: Έρχεται αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο β’ εξάμηνο του 2022

ΕΚΤ: Αρχίζουν να «στερεύουν» οι δικαιολογίες της Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News