Business & Finance Κυριακή 3/04/2022, 20:00
ΒUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Αρχίζουν να «στερεύουν» οι δικαιολογίες της Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Αρχίζουν να «στερεύουν» οι δικαιολογίες της Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

Μήπως τελικά ήρθε η ώρα που η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν μπορεί πλέον να δικαιολογήσει τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά ιστορικά χαμηλά με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να καταρρίπτει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά; Οι πιέσεις από τα «γεράκια» της ΕΚΤ που ζητούν επιμόνως πιο αυστηρή νομισματική πολιτική είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που εκτοξεύθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό το Μάρτιο, δίδουν «τροφή» σε όσους ζητούν επιτοκιακές αυξήσεις. Η άνοδος στο 7,5% από το 5,9% του Φεβρουαρίου σημαίνει επίσης ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι το ίδιο υψηλός όσο και στις ΗΠΑ. Όμως, ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πολλές ακομη επιτοκιακές αυξήσεις έως το τέλος του έτους. Αντιθέτως, η Λαγκάρντ εξακολουθεί να μιλά αόριστα για τον χρόνο έναρξης των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Φίλιπ Λέιν επικαλούνται αρκετούς λόγους. Η Λαγκάρντ είπε το Μάρτιο ότι οι δύο οικονομίες, Ευρωζώνης και ΗΠΑ, βρίσκονταν σε πολύ διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου ακόμη και πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ρωσική εισβολή και οι συνεπακόλουθες κυρώσεις θα κάνουν αναμφισβήτητα πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ. 

Την ίδια θέση υποστήριξε και ο Λέιν λέγοντας ότι η κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες είναι η ενεργειακή κρίση, που επιδεινώθηκε τώρα πολύ περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Πράγματι, οι τιμές ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξάνονται ανεξέλεγκτα: έκαναν άλμα 45% το Μάρτιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Εάν η αύξηση σταματούσε εδώ, θα ήταν κάτι που η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγνοήσει. Δεν σταματά όμως. Ακόμη και εάν εξαιρεθεί το κόστος ενέργειας, τροφίμων, ποτών και καπνού, η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 3%, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το στόχο της ΕΚΤ για το βασικό πληθωρισμό. Το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ, η άνοδος των τιμών ξέφυγε από το ενεργειακό πεδίο και αυτό ήταν που ώθησε τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Οι σχετικά συγκρατημένες πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις αποτελούν ακόμη ένα λόγο για τον οποίο η Λαγκάρντ δεν ακολούθησε τα χνάρια του Πάουελ. Για παράδειγμα, η ένωση Verdi της Γερμανίας συμφώνησε σε αύξηση 3% από τον Ιούλιο και σε επιπλέον 2% ένα χρόνο αργότερα. Όσο μεγαλύτερη διάρκεια όμως έχει ο πληθωρισμός, τόσο πιο πιεστικά θα γίνονται τα αιτήματα για αυξήσεις των μισθών. Και οι πιέσεις στην Λαγκάρντ εντείνονται ασφυκτικά. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, γνωστό «γεράκι», Κλάας Νοτ, μίλησε για επιτοκιακή αύξηση από το Σεπτέμβριο, η Μπούντεσμπανκ ζητά πιεστικά αύξηση, ενώ το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, αφήνοντας την όποια στήριξη της οικονομίας στη δημοσιονομική πολιτική. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο υψηλότερο το οικονομικό κόστος

Σνάμπελ: Πολύ σωστά η ΕΚΤ βαδίζει προς την ομαλοποίηση της πολιτικής της

Ο πόλεμος δείχνει τα δόντια του στην οικονομία της Ευρωζώνης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News