BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πώς ο αμερικανικός «ιός» στέρησε 1,1 δισ. ευρώ από την Αθήνα

Στις 881 μονάδες ο Γ.Δ. με πτώση 1,85%

Χρηματιστήριο: Πώς ο αμερικανικός «ιός» στέρησε 1,1 δισ. ευρώ από την Αθήνα

Από τον αμερικανικό «ιό» επλήγη σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποχώρησε προς τα στηρίγματα των 880 μονάδων, μετά την προαναγγελία απόσυρσης της φθηνής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρές απώλειες της τάξης του 1,85% και διολίσθησε στις 881,95 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 16,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (898,58 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 16 μονάδες (από 878,33 έως 894,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε λίγο περισσότερο από 42,2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι υψηλότερες πιέσεις παρατηρήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες απώλεσαν έως και -4%, ενώ αυξημένες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips, με αποτέλεσμα η αγορά να διορθώσει σημαντικά μετά τη στασιμότητα των προηγούμενων εβδομάδων.

Η Λεωφόρος Αθηνών ήταν αδύνατο να μην επηρεαστεί από το κλίμα αναταραχής που επικρατεί από χθες στις διεθνείς αγορές, καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve προλείαναν τον δρόμο για την σταδιακή απόσυρση των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων έως το τέλος του έτους.

Ο ιός της Fed

Παρότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής τράπεζας έχουν επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι η επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων δεν σημαίνει απαραίτητα και άμεση αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές έσπευσαν να θωρακίσουν τα κέρδη τους, προχωρώντας σε ευρείες ρευστοποιήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζουν απώλειες κοντά στο 1,5%, με τον γερμανικό δείκτη DAX να βρίσκεται στο -1,3%, τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 στο -1,4% και τον γαλλικό δείκτη CAC 40 στο -2%, απομακρυνόμενοι από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Σε αρνητικό έδαφος εκκίνησε πριν λίγο και η Wall Street. 

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν ότι τα προσεχή βήματα της Federal Reserve μπορεί λίαν συντόμως να ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αίροντας ένα μέρος της νομισματικής στήριξης, λόγω αφενός της ισχυροποίησης της ανάκαμψης, αφετέρου των πληθωριστικών πιέσεων.

Στο -4,15% η Eurobank

Επιστρέφοντας στη Λεωφόρο Αθηνών και τη σημερινή συνεδρίαση, οι τράπεζες αποτέλεσαν τους αρνητικούς «πρωταγωνιστές» της διόρθωσης, καθώς εμφάνισαν ισχυρές απώλειες της τάξης του 3,26%, με αποτέλεσμα να διολισθήσουν προς τα στηρίγματα των 530 μονάδων (531,28 μονάδες). 

Η μετοχή της Eurobank κατέγραψε τις υψηλότερες απώλειες, σημειώνοντας πτώση κατά 4,1% και χάνοντας το όριο του 0,8 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στο -3 τερμάτισε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία επέστρεψε κατω του τεχνικού σημείου του 1,1 ευρώ.

Οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς, από την πλευρά τους, έκλεισαν στο -2,8% και στο -2,7% αντίστοιχα, με τη μετοχή της Attica Bank να παρουσιάζει ελαφρώς καλύτερη εικόνα, τερματίζοντας στο -0,8% και το 0,15 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,96% 1,0995 ευρώ
  • Attica Bank -0,79% 0,1498 ευρώ
  • Eurobank -4,15% 0,7802 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,78% 2,309 ευρώ
  • Πειραιώς -2,74% 1,348 ευρώ

«Κόκκινο» όλο το ταμπλό

Ενδεικτικό του εύρους των σημερινών απωλειεών ήταν το γεγονός ότι στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλες οι μετοχές είχαν αρνητικό πρόσημο (με εξαίρεση την Ελλάκτωρ +0,07%), με τις υψηλότερες πιέσεις να εντοπίζονται στους τίτλους των ΕΧΑΕ και Viohalco, οι οποίοι υποχώρησαν κατά 3,2% και κατά 3% αντίστοιχα. 

Πτώση άνω του 2% εμφάνισαν και οι μετοχές των Jumbo, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Πετρέλαια και Mytilineos, ενώ πέριξ του 1,5% καθορίστηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, EΥΔΑΠ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνα, Lamda Development και Coca – Cola. 

Συνολικά, μόλις 11 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 111 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News