Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 20:41
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις ζητούν τα «γεράκια» τους επόμενους μήνες

Fed: Πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις ζητούν τα «γεράκια» τους επόμενους μήνες

Δύο από τα μεγαλύτερα «γεράκια» της Φέντεραλ Ριζέρβ δήλωσαν σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται να λάβει πιο επιθετικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ενώ το ένα-τρίτο των διαμορφωτών πολιτικής της – που μόλις πριν από έξι μήνες εξέφραζαν τις πιο ήπιες θέσεις – είναι τώρα ανοικτό σε αυτή την πιθανότητα.

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος τάχθηκε στη συνεδρίαση της Fed υπέρ μίας επιτοκιακής αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, δήλωσε σήμερα ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο πάνω από το 3% φέτος προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός. 

Ο ίδιος είπε ότι όχι μόνο τάχθηκε υπέρ μίας αύξησης των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά θεωρεί ότι θα χρειαστούν ανάλογες αυξήσεις στις πέντε από τις έξι επόμενες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. «Η αμερικανική οικονομία αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική στην πανδημία και στους γεωπολιτικούς κινδύνους», ανέφερε ο Μπούλαρντ. Με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται πλεον πάνω από το 6%, σε επίπεδα τριπλάσια από το στόχο του 2%, ο Μπούλαρντ θεωρεί ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα από τη Fed για τη σωστή διαχείριση της μακροοικονομικής κατάστασης. 

Παρότι οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους της Fed βλέπουν επιπλέον έξι επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, επτά από τους 16 διαμορφωτές πολιτικής της θεωρούν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό έως τα τέλη του έτους.

Νωρίτερα, ακόμη ένας αξιωματούχος της Fed, ο Κρις Γουόλερ, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία τον οδήγησαν να ψηφίσει υπέρ μίας επιτοκιακής αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ομως τους επόμενους μηνες, οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι των 50 μονάδων βάσης για να μπορέσει η πολιτική της Fed να έχει αντίκτυπο στον πληθωρισμό, είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, εντυπωσιακή στροφή έχει κάνει και ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, που μέχρι πρότινος πρέσβευε ιδιαίτερα ήπιες θέσεις. Ο ίδιος τώρα εκτιμά ότι η στροφή της ισορροπίας προς τον υψηλό και πιεστικό πληθωρισμό απαιτεί από την Φέντεραλ Ριζέρβ πολύ πιο επιθετική στάση. 

Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιό της στη συνεδρίαση της Τετάρτης για πρώτη φορά από το 2018 σε μία κλίμακα από 0,25% έως 0,5%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Διαβάστε επίσης:

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης – Έπονται άλλες έξι αυξήσεις φέτος

   

   

   
  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News