Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 20:38
ΦΕΝΤΕΡΑΛ ΡΙΖΕΡΒ

Μπρέιναρντ: Αναμένει μεθοδικές επιτοκιακές αυξήσεις και γρήγορη συρρίκνωση του ισολογισμού

Μπρέιναρντ: Αναμένει μεθοδικές επιτοκιακές αυξήσεις και γρήγορη συρρίκνωση του ισολογισμού

Μεθοδικές αυξήσεις των επιτοκίων αναμένει η Λάελ Μπρέιναρντ, αξιωματούχος της Φέντεραλ Ριζέρβ, καθώς και γρήγορες μειώσεις του ισολογισμού της έτσι ώστε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να φέρει τη νομισματική πολιτική σε πιο «ουδέτερη θέση» προς το τέλος του έτους, προχωρώντας σε ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

«Πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε απόλυτα ότι ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και ότι είναι υψίστης σημασίας να τον κάνουμε να υποχωρήσει», είπε χαρακτηριστικά σε συνέδριο της Fed. 

Για να συμβεί όμως αυτό, η Fed θα πρέπει να αυξάνει τα επιτόκια «μεθοδικά» και να αρχίσει από τον επόμενο μήνα να μειώνει γρήγορα τον ισολογισμό της αξίας 9 τρισ.δολαρίων, με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό συγκριτικά με την τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα συρρίκνωσε το ενεργητικό της, υπογράμμισε.

Οι γρήγορες μειώσεις στο χαρτοφυλάκιο της Fed θα συμβάλουν στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της, είπε χαρακτηριστικά. Οι δηλώσεις της Μπρέιναρντ, οι πρώτες από τότε που η Φέντεραλ Ριζέρβ αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά σε διάρκεια τριών ετών, άσκησαν πτωτικές πιέσεις στις μετοχές και ώθησαν σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις, καθώς οι επενδυτές διέκριναν επιθετικό τόνο σε μία από τις πιο ήπιες στις δηλώσεις της αξιωματούχο της Fed. 

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ανάκαμψη είναι πολύ πιο ισχυρή και ταχύτερη σε σχέση με τον προηγούμενο οικονομικό κύκλο, θεωρώ ότι ο ισολογισμός θα συρρικνωθεί πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο ανάκαμψης το 2017-19», τόνισε. Τότε, η Fed άρχισε να μειώνει τον ισολογισμό της ύψους 4,5 τρισ.δολαρίων κατά 10 δισ.δολάρια μηνιαίως για να επιταχύνει τις μειώσεις στα 50 δισ.δολάρια το μήνα μετά από έναν χρόνο. Αναλυτές αναμένουν ότι οι μειώσεις θα είναι διπλάσιες στο σημερινό οικονομικό κύκλο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Δεν αποκλείεται ακόμη και επιτοκιακή αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης

Έρευνα επενδυτών: Η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές είναι ένα λάθος πολιτικής από τη Fed

    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News