Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 21:28
ΑΓΟΡΕΣ

Έρευνα επενδυτών: Η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές είναι ένα λάθος πολιτικής από τη Fed

Έρευνα επενδυτών: Η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές είναι ένα λάθος πολιτικής από τη Fed

H μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι ένα λάθος πολιτικής από την Φέντεραλ Ριζέρβ, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αγωνίζεται να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την πλειοψηφία των επενδυτών της Wall Street που συμμετείχαν σε έρευνα του CNBC. 

Έρευνα επενδυτών: Η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές είναι ένα λάθος πολιτικής από τη Fed-1

 

To 46% των συμμετασχόντων θεωρούν ότι μία λάθος κίνηση της Fed έχει τη δυναμική να αποσταθεροποιήσει την αγορά, ενώ ένα 33% εκτιμούν ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνιστά τεράστια απειλή. Ένα ποσοστό 11% επικαλείται την απειλή από την Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Στις αρχές του μηνός, η Fed προχώρησε σε επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης, την πρώτη από το Δεκέμβριο του 2018. Σηματοδότησε δε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια 10 φορές – σε λιγότερο από δύο χρόνια – και ταυτόχρονα θα συρρικνώσει και τον ισολογισμό της. 

Πολλοί επενδυτές προβληματίζονται ωστόσο εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα καταφέρει να πραγματοποιήσει μία ομαλή προσγείωση, παρά την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας. Ο γνωστός ακτιβιστής επενδυτής Κάρλ Άικαν προβλέπει μία «απότομη προσγείωση», κάνοντας λόγο για ύφεση ίσως και για κάτι ακόμη χειρότερο.

Ο Τζέφερι Γκαντλαχ επέκρινε τη Fed και τον ρόλο της στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι οι πρόσφατοι χειρισμοί της και ανακοινώσεις της έκαναν να φαίνεται «γελοίος» ο στόχος 2% της Fed. 

Ο επενδυτής αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα φτάσει πιθανόν το 10% και θα τερματίσει το έτος στο 7,5%.  

Έρευνα επενδυτών: Η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές είναι ένα λάθος πολιτικής από τη Fed-2

 

Οσον αφορά στις προοπτικές της αγοράς, οι περισσότεροι επενδυτές ήτοι το 58% βλέπουν στάσιμες τις αποδόσεις για το δείκτη S&P 500 φέτος, ενώ το 36% πιστεύουν ότι ο δείκτης θα μπορούσε να ενισχυθεί 8% έως το τέλος του έτους ξεπερνώντας το επίπεδο των 4.000 μονάδων. Μόνο ένα 6% περιμένει διόρθωση πριν από το τέλος του έτους, που θα οδηγήσει το δείκτη κάτω από τις 4.000 μονάδες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνονται οι πιέσεις για τα εταιρικά ομόλογα: Απώλειες 1 τρισ. το πρώτο τρίμηνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News