Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 16:57
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση στην έναρξη με «παράγγελμα» από την Ευρώπη

Wall Street: Πτώση στην έναρξη με «παράγγελμα» από την Ευρώπη

Πτωτικά κινείται η Wall Street στην έναρξη της συνεδρίασης που είναι η τελευταία για την τρέχουσα εβδομάδα, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να συγχρονίζεται με το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,77%, ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα κατά 0,49%, ενώ ο Nasdaq διαγράφει περί του 0,57%.

Μπορεί οι αγορές να αντέδρασαν ψύχραιμα στην εξαγγελία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, με την οποία σηματοδότησε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως και τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων για την πανδημία, ωστόσο τα σημερινά στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, έφεραν πανικό.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ κατέγραψε ύφεση -0,7% κατά το δ΄ τρίμηνο του 2021, ενώ έτρεξε στο σύνολο της περυσινής χρονιάς με ρυθμό 2,8%, όταν οι σημερινές αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη γαλλική οικονομία και αυτήν της Ισπανίας, έδειξαν ότι σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις η μεν πρώτη σε 52 χρόνιαη δε δεύτερη σε 21.

Με την ύφεση της γερμανικής οικονομίας και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed στο προσκήνιο, η εβδομάδα αυτή αν μη τι άλλο είχε σημαντικές εξελίξεις.

Ο Ιανουάριος με τα σημερινά δεδομένα, είναι ο χειρότερος μήνας από τον Μάρτιο του 2020 για τον S&P 500. Παράλληλα με τις σημερινές απώλειες έχει εισέλθει σε φάση διόρθωσης, δηλαδή έχει χάσει τουλάχιστον 10% από το τελευταίο ιστορικό του υψηλό ρεκόρ.

Η κατάσταση δείχνει πιο δραματική για τον Nasdaq, καθώς οι απώλειές του από το δικό του υψηλό ρεκόρ αγγίζουν το 18% και βρίσκεται πολύ κοντά να εισέλθει σε bear market (απώλειες 20% ή περισσότερο από το τελευταίο ιστορικό υψηλό).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fed: Διπλό σήμα για αύξηση των επιτοκίων Μάρτιο και συρρίκνωση του ισολογισμού της

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News