Business & Finance Κυριακή 23/01/2022, 18:36
ΑΓΟΡΕΣ

Aμερικανικές μετοχές: Ιστορικά παρουσιάζουν υψηλές αποδόσεις σε κύκλους αύξησης των επιτοκίων

Aμερικανικές μετοχές: Ιστορικά παρουσιάζουν υψηλές αποδόσεις σε κύκλους αύξησης των επιτοκίων

Καθώς ο Nasdaq 100 παρουσίασε την χειρότερη εβδομάδα του από την κρίση της πανδημίας το Μάρτιο του 2020, οι επενδυτές καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τη συνεδρίαση της Fed της Τετάρτης, όπου οι αξιωματούχοι αναμένεται να δώσουν σήμα για αύξηση των επιτοκίων το Μάρτιο και αμέσως μετά συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας. 

Πώς πήγε όμως ιστορικά το χρηματιστήριο των ΗΠΑ όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια;

Η ιστορία δείχνει ότι το 2022 είναι πιθανό να τελειώσει καλύτερα από ό,τι ξεκίνησε. Οι αμερικανικές μετοχές είχαν ιστορικά καλές επιδόσεις κατά τις περιόδους που η Fed αύξησε τα επιτόκια, καθώς μια οικονομία σε ανάπτυξη τείνει να υποστηρίζει την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών και τη χρηματιστηριακή αγορά. Στην πραγματικότητα, οι μετοχές έχουν αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 9% κατά τη διάρκεια των 12 κύκλων αύξησης των επιτοκίων της Fed από τη δεκαετία του 1950 και απέδωσαν θετικές αποδόσεις σε 11 από αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Keith Lerner, επικεφαλής επενδύσεων της Truist. Η μόνη εξαίρεση ήταν κατά την περίοδο 1972-1974, η οποία συνέπεσε με την ύφεση του 1973-1975.

Οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι οι παρατεταμένες ανησυχίες σχετικά με την αυστηρότερη νομισματική πολιτική ή την εξάπλωση της Covid-19 θα εμποδίσουν την αγορά να σημειώσει άλλη μια θετική χρονιά. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο S&P 500 θα ολοκληρώσει το 2022 στις 4.982, 13% πάνω από το επίπεδο κλεισίματος της Παρασκευής, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ο δείκτης αυξήθηκε σχεδόν κατά 27% το 2021 – η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με διψήφια απόδοση.

Υπήρξαν τέσσερις διακριτές περίοδοι κύκλων αύξησης επιτοκίων από τη Fed τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ο Δείκτης Υλικών S&P 500, για παράδειγμα, είχε κατά μέσο όρο κέρδος 9,3% τρεις μήνες πριν από την πρώτη αύξηση επιτοκίων σε αυτούς τους τέσσερις κύκλους, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε κατά 2% τρεις μήνες μετά.

Παρόλο που η απόδοση του S&P 500 είναι συχνά ισχυρή κατά τη διάρκεια ενός κύκλου αυξήσεων επιτοκίων, οι ασυνήθιστα ήπιες υποχωρήσεις που σημειώθηκαν από το σημείο αναφοράς το 2021 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πτώση φέτος.

Αντί για τις ήπιες υποχωρήσεις 5% ή λιγότερο που επικράτησαν το 2021, η ιστορία δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει και μεγαλύτερη πτώση που μερικές φορές κυμαίνεται σε διψήφιο αριθμό, σύμφωνα με τον Truist.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να πλήξει τις μετοχές φέτος είναι οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Οι αποδόσεις της αγοράς τείνουν να μειώνονται στη διάρκεια του έτους, καθώς υπάρχει μικρότερη βεβαιότητα για το αποτέλεσμα και τις επακόλουθες επιπτώσεις στις αλλαγές πολιτικής.

Σύμφωνα με την LPL Financial, από το 1950, ο S&P 500 έχει κατά μέσο όρο οπισθοχωρήσει 17,1% σε έτη ενδιάμεσων εκλογών. Ωστόσο, οι τελευταίοι τρεις μήνες του έτους με τις ενδιάμεσες εκλογές και τα δύο πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους ήταν μερικά από τα ισχυρότερα τρίμηνα για τις μετοχές κατά τον τετραετή προεδρικό κύκλο των ΗΠΑ. Στα προεκλογικά χρόνια που ξεκινούν από το 1950, η μέση απόδοση του δείκτη κινήθηκε στο 32,3%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε ακόμη:

Νasdaq: Πτώση 1% σε κάθε συνεδρίαση της εβδομάδας – Τι σημαίνει αυτό;

Goldman: Πιθανές αυξήσεις επιτοκίων ακόμη και κάθε μήνα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News