Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 12:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Ανάπτυξη το 2021 με τον ισχυρότερο ρυθμό σε 21 χρόνια

Ισπανία: Ανάπτυξη το 2021 με τον ισχυρότερο ρυθμό σε 21 χρόνια

Mε τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερο από δύο δεκαετίες αναπτύχθηκε η οικονομία της Ισπανίας πέρυσι, μια επίδοση που σημειώθηκε παρά την επιβράδυνση κατά το δ΄ τρίμηνο, όταν οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες μειώθηκαν αισθητά εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή, το ΑΕΠ της Ισπανίας έτρεξε με ρυθμό 5% το 2021, μετά από ύφεση 10,8% ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τον στόχο της ισπανικής κυβέρνησης για ρυθμό της τάξεως του 6,5%.

Παρά τις χαμηλότερες δαπάνες κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η αύξηση των επενδύσεων κατά 8,5% οδήγησε σε τριμηνιαία ανάπτυξη 2% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, από 2,6% τους προηγούμενους τρεις μήνες, ξεπερνώντας άνετα την πρόβλεψη για 1,4% των αναλυτών του Reuters. Σε ετήσια βάση η οικονομία το δ΄ τρίμηνο του 2021 αναπτύχθηκε κατά 5,2%, οδηγούμενη από το άλμα 19,4% στον κλάδο της φιλοξενίας, ο οποίος επωφελήθηκε από την άρση των περιορισμών στην κοινωνικοποίηση, ενώ ο γεωργικός κλάδος σημείωσε ανάπτυξη περί του 9%.

Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από πριν από την οικονομική κρίση, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν η ταχύτερη από το 2005 πέρυσι, συμβάλλοντας στην αύξηση της είσπραξης φόρων.

Αναμένοντας τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον επεκτατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση κάνει λόγο για ανάπτυξη 7% φέτος, αν και η κεντρική τράπεζα προβλέπει έναν πιο μέτριο ρυθμό της τάξεως του 5,4%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Ισπανία: Αυξήσεις 2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News