Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 15:20
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η Ισπανία εξόργισε τους αναλυτές

Γιατί η Ισπανία εξόργισε τους αναλυτές

Όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% το δεύτερο τρίμηνο, οι ξένοι αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης εντάσσονται στην ευρύτερη δυναμική ανάκαμψη που εμφανίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στις οποίες περνά τους τελευταίους μήνες η σκυτάλη της ανάπτυξης, από τις οικονομίες του πυρήνα. Τελικά, δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της για το δεύτερο τρίμηνο δεν ήταν τελικά ούτε στο μισό από ό,τι είχε αρχικά ανακοινώσει, προκαλώντας την οργή των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου στο 1,1% από 2,8% (σε τριμηνιαία βάση) που είχε ανακοινώσει, επικαλούμενη δυσκολίες στη μέτρηση της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Γιατί η Ισπανία εξόργισε τους αναλυτές-1

Η εθνική στατιστική υπηρεσία αναθεώρηση την αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση στο 17,8% από 19,8% προηγουμένως. Σημειώνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020  η Ισπανία  βρισκόταν υπό σκληρό lockdown.

Τώρα, το Bloomberg προειδοποιεί ότι η μεγάλη αναθεώρηση των στοιχείων θα προκαλέσει ένα μπαράζ από υποβαθμίσεις στις προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι περίμεναν φέτος τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει εμφανίσει η Ισπανία εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

Όλα αυτά εξελίσσονται σε πολιτικό «πονοκέφαλο» για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, καθώς καταθέτει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 προς έγκριση.

«Με αναθεωρήσεις αυτής της έκτασης, είναι αδύνατον να κάνουμε προβλέψεις και όλα αυτά τα νούμερα πάνε στα σκουπίδια», έγραψε στο Twitter ο οικονομολόγος της Oxford Economics Ανχέλ Ταλαβέρα, ο οποίος περίμενε ανάπτυξη 6,5% για φέτος. «Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά θα μειωθούν χωρίς αμφιβολία», τόνισε.

Η στατιστική υπηρεσία απέδωσε την αναθεώρηση σε ιστορική επανεκτίμηση του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες αποδείχθηκαν χαμηλότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ακόμα και οι οικονομολόγοι της κυβέρνησης «πιάστηκαν στον ύπνο». Η Τράπεζα της Ισπανίας προχώρησε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στην αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη στο 6,3%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών διατήρησε τον δικό του στόχο για 6,5%. Ο ΟΟΣΑ περιμένει ανάπτυξη 6,8% στην Ισπανία φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News