Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 14:58
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν – 11η αξιολόγηση: Ταχύτερη η ανάκαμψη – Σε «καλό ρυθμό» οι μεταρρυθμίσεις

«Αγκάθια» σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, δικαιοσύνη – Στάση αναμονής στα NPLs

Κομισιόν – 11η αξιολόγηση: Ταχύτερη η ανάκαμψη – Σε «καλό ρυθμό» οι μεταρρυθμίσεις

Σημάδια ταχύτερης του αναμενομένου ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία βλέπει η Κομισιόν στην έκθεση της 11ης αξιολόγησης μεταμνημονιακής εποπτείας, επικροτεί την πρόοδο σε σειρά μεταρρυθμίσεων, αλλά και ζητεί πιο γρήγορο βηματισμό σε ορισμένους κρίσιμους τομείς.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 4,3 φέτος για να ανεβάσει ταχύτητα στο 6% του 2022, χάρη στον θετικό αντίκτυπο του σχεδίου ανάκαμψης, αλλά και των ισχυρών μέτρων στήριξης, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. (Η εκτίμηση δεν έχει λάβει υπόψη τα θετικότερα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου). Επισημαίνει ότι η χώρα έχει θέσει τις βάσεις ώστε να βγει πιο ανθεκτική από την κρίση της πανδημίας και προσθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με καλό ρυθμό σε μία σειρά τομείς. Ωστόσο δεν λείπουν και οι αστερίσκοι για καθυστερήσεις, με κυριότερο αυτόν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Στάση αναμονής όσον αφορά στο επίμενο «αγκάθι» των κόκκινων δανείων (NPLs). 

Τα εύσημα

«Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο να αναδυθεί η Ελλάδα πιο δυνατή από την πανδημία της Covid19. Το ελληνικό σχέδιο ήταν ένα από τα πρώτα που εγκρίθηκαν επισήμως στις 13 Ιουλίου από το Συμβούλιο, ύστερα από θετική εισήγηση της Επιτροπής στις 17 Ιουνίου και η Ελλάδα έλαβε προκαταβολή 3,96 δισ. ευρώ» θυμίζει η έκθεση.

Σημειώνει επίσης ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωράει σε καλό ρυθμό σε μία σειρά τομείς, με αρκετές δεσμεύσεις να έχουν υλοποιηθεί».

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και σε καλοδεχούμενα βήματα για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Εύσημα αποδίδει και για την ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ με βάση όσων είχαν συμφωνηθεί και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxis όπως επίσης για την ταχεία ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών. 

Τα αγκάθια

Σε ορισμένους τομείς η προόοδος είναι πιο βραδεία από ό,τι υπολόγιζε η 10η αξιολόγηση. 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι το μεγαλύτερο αγκάθι. Παραμένουν στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80%. «Αυτή η σοβαρή απόκλιση εγείρει ανησυχίες» σημειώνει η Κομισιόν.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης οι αρχές έχουν σημειώσει καλή πρόοδο, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει και η εφαρμογή σε follow up μέτρα με στόχο τη βελτίωση στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Στην εκπαίδευση ύστερα από σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων το 2021, ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ αναμένεται να υιοθετηθεί στα τέλη του 2021, λίγο πιο αργά από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. 

Στον τομέα της Υγείας έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για το clawback, αλλά χρειάζεται ταχύτερος βηματισμός σε άλλα ζητήματα. Οι αρχές έχουν δεσμευθεί να θέσουν σε διαβούλευση έως τα μέσα Οκτωβρίου τον νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα. 

Τα κόκκινα δάνεια

Όσον αφορά στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και την επίμονη μάχη κατά των κόκκινων δανείων, η Κομισιόν ουσιαστικά τηρεί στάση αναμονής. Όπως εξηγεί είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει αξιολόγηση στα αποτελέσματα του νέου πτωχευτικού κώδικα. Σημειώνει δε τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λόγω καθυστέρησης στην υιοθέτηση του νέου αστικού κώδικα αλλά και στην εκκαθάριση των υποθέσεων που εκκρεμούσαν από τον παλαιό νόμο Κατσέλη. 

 

Ο φθηνός δανεισμός από τις αγορές 

Το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων παραμένει μεγάλο, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει με επιτυχία το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων. Το spread της απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων 10ετους διάρεκειας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έχει περιοριστεί περαιτέρω και κινείται κοντά στις 100 μονάδες βάσης από τα μέσα Μαΐου. «Οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης θα συνεχίσουν να στηρίζονται από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και ειδικά από το πρόγραμμα PEPP» σημειώνει η Κομισιόν.

Θυμίζει ότι τον Μάιο η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετους ομολόγου με επιτόκιο 0,17% και μηδενικό κουπόνι. Και τα δύο συνιστούν ιστορικό χαμηλό. Τον Ιούνιο είχαμε το reopening του 10ετους ομολόγου με το οποίο αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,89%. Ακολούθησε το reopening των βιβλίων για 5ετες και 30ετες ομολόγο τον Σεπτέμβριο, από τις οποία αντλήθηκαν 1,5 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 0,02%) και 1 δισ. ευρώ (επιτόκιο 1,675%) αντίστοιχα.

Το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη υπερβεί τον αρχικό στόχο εκδόσεων αντλώντας 14 δισ. ευρώ από τις αγορές. 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έκθεση της Κομισίον στα Σχετικά Αρχεία.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News