Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 15:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη με σύμμαχο τη Γερμανία

Powered by German Hellenic Chamber of Industry and Commerce

Επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη με σύμμαχο τη Γερμανία

Του Κωνσταντίνου Μαραγκού
Πρόεδρου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γυρίσει «σελίδα». Σταδιακά η «σκιά» της πανδημικής κρίσης, μετά από περίπου 18 επίπονους μήνες, εγκαταλείπει τη χώρα, απελευθερώνοντας ζωτικό οξυγόνο για την κοινωνία και την οικονομία.

Το Εθνικό Σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας, προβλέπει τη χρηματοδότηση της χώρας με κοινοτικά κεφάλαια, προερχόμενα από το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Συγκεκριμένα στη χώρα θα εισρεύσουν περί τα 70 δισ. ευρώ, ενώ μόνο φέτος οι κοινοτικές ενισχύσεις εκτιμώνται σε 7,9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία θα πυροδοτήσουν έναν νέο πολυ-αναμενόμενο, πολυδιάστατο και πολλά υποσχόμενο κύκλο επενδύσεων, προκαλώντας τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως και την ενεργοποίηση του τραπεζικού χρήματος. Το κεφαλαιακό αυτό «κράμα» είναι που θα δώσει εκ νέου ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Σημαντική για την ανοδική εκκίνηση του ΑΕΠ είναι η συμμετοχή της Γερμανίας, χώρα η οποία πέραν του ότι λογίζεται για την Ελλάδα ως ο σημαντικότερος στρατηγικός επενδυτικός εταίρος, διατήρησε την ισχυρή της παρουσία στην εγχώρια αγορά καθ΄ όλο το κρίσιμο διάστημα από το 2008 οπότε ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση, μέχρι και στις μέρες μας που η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξέλθει της πανδημίας και να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ισχυρή θέση την οποία κατέχει η Γερμανία στην Ελλάδα ως επενδυτικός εταίρος αποτυπώνεται, εξάλλου, στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας τα οποία κατατάσσουν τη Γερμανία στην 1η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στη χώρα σε όρους συνολικών κεφαλαίων, με μερίδιο 20,5%. Ειδικότερα, την περίοδο 2001 – 2019 διαπιστώνεται ότι τα συνολικά κεφάλαια από τη Γερμανία για καθαρές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 8,2 δισ. ευρώ.

Ανάλογα είναι και τα συμπεράσματα έρευνας του ΙΟΒΕ, που διενεργήθηκε, πρόσφατα, για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, βάσει της οποίας διαπιστώνεται ότι η συνολική επίδραση της δραστηριότητας και των επενδύσεων των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου, σε όρους ΑΕΠ, διαμορφώθηκε το 2019 στα 6,1 δισ. ευρώ ή στο 3,3% του ΑΕΠ. Λαμβάνοντας, δε, υπόψη τους πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιεί το ΙΟΒΕ, κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας δημιουργεί άλλα 1,5 ευρώ ΑΕΠ, σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά στην απασχόληση, η συνολική συμβολή εκτιμάται σε περίπου 76.000 άτομα το 2019 ή στο 1,7% του συνολικού δυναμικού της χώρας, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και τους πολλαπλασιαστές, κάθε 1 θέση εργασίας στηρίζει 2,2 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Στο πεδίο των εξαγωγών, η Γερμανία επίσης κατέχει ρόλο κομβικό, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, να αναδεικνύουν ότι η γερμανική αγορά είναι ο δεύτερος ισχυρότερος προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές, με την αξία τους να ανέρχεται σε 2,4 δισ. αυξημένες 4,4% το 2020 έναντι του 2019.

Στην κορυφή τοποθετείται η Γερμανία και σε ό,τι αφορά την τουριστική αγορά, κατέχοντας την πρώτη θέση σε τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις για την Ελλάδα. Ειδικότερα, οι αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία ανέρχονται σε ετήσια βάση στα 4 εκατ., συμμετέχοντας με 12% στο σύνολο των αφίξεων κι οι τουριστικές εισπράξεις στα 3 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 16,3% των συνολικών εισπράξεων της χώρας.

 Τομείς της αγοράς όπως η ενέργεια, λόγω κυρίως του εθνικού σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της καθιέρωσης της ηλεκτροκίνησης, οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα κι η καινοτομία, τα δίκτυα νέας γενιάς, η φαρμακοβιομηχανία, οι υποδομές και τα logistics, το real estate, ο τουρισμός κι η αγροδιατροφή, είναι που θα απορροφήσουν τον κύριο όγκο των προς διάθεση κεφαλαίων, για τους οποίους η Γερμανία επιδεικνύει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για αγορές οι οποίες για να αναπτυχθούν, πέραν των αναγκαίων πόρων  χρηματοδότησης, θα χρειαστούν και τεχνογνωσία υψηλού κύρους και επιπέδου. Θα απαιτήσουν συνεργατικά σχήματα, τα οποία θα αθροίζουν δυνάμεις από πολλά και διαφορετικά πεδία, συγκεντρώνοντας την αναγκαία εμπειρία, τεχνογνωσία και τεχνολογία, ένα υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, στρατηγική και μακρόπνοη σκέψη, όπως και κεφάλαια.

Ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνογερμανικών συνεργειών αποτελεί η σύμπραξη της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το σχέδιο του ομίλου Volkswagen Group να επενδύει στην ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή αυτονόμηση με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, έχοντας επιλέξει για το project αυτό την Αστυπάλαια, η ανάπτυξη από τις TeamViewer και P&I κέντρων έρευνας και τεχνολογίας στα Ιωάννινα, καθώς κι η μετατροπή από τη Daimler της Beat σε κόμβο έρευνας και καινοτομίας, κι η πρόθεσή της να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε κέντρο στρατηγικής ανάπτυξης υπό την ονομασία The Orbit.

Την παραδοσιακά στενή οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χώρων στηρίζει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο πέραν των 95 ετών.  Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, οργανώνει τακτικά σειρά δράσεων σε διμερές επίπεδο, όπως το 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ με τίτλο «Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις», το οποίο θα λάβει χώρα, ψηφιακά, στις 8 Ιουνίου, με τη συμμετοχή 27 ανώτατων εκπρόσωπων της Ελληνικής και της Γερμανικής πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής. Πρόκειται για εκδήλωση η οποία στόχο έχει να δημιουργήσει νέους διαύλους ανάπτυξης επενδυτικών συνεργασιών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδας και της Γερμανίας και ιδιαίτερα του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας–Βεστφαλίας, αποτελώντας συνέχεια του επιτυχημένου Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, που έλαβε χώρα πέρυσι τον Μάρτιο στο Βερολίνο, μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Δρ. Άγκελα Μέρκελ.

Ελλάδα και Γερμανία, μόνο να κερδίσουν έχουν ενισχύοντας την παραδοσιακά ήδη στενή στρατηγική οικονομική τους σχέση. Η περίοδος προσφέρεται και για τις δύο οικονομίες να αναζητήσουν νέα πεδία, ή να ενισχύσουν ήδη υφιστάμενες συνεργασίες, διευρύνοντας τους κοινούς επενδυτικούς τους ορίζοντες. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα στηρίζει κάθε πρωτοβουλία λειτουργώντας ως η «πύλη» υποδοχής επενδυτικών κεφαλαίων προερχόμενων από τη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News