Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 11:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Ντομπρόβσκις στην «Κ»: Νέα προσέγγιση για το χρέος στους δημοσιονομικούς κανόνες

Β. Ντομπρόβσκις στην «Κ»: Νέα προσέγγιση για το χρέος στους δημοσιονομικούς κανόνες

Τη δυνατότητα μετάβασης σε μία διαφορετική προσέγγιση σχετικά με το δημόσιο χρέος στην Ε.Ε. αφήνει ανοιχτή ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για θέματα Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Μιλώντας σε μικρό αριθμό ευρωπαϊκών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η «Κ», μετά την παρουσίαση της Εαρινής Δέσμης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι «το κόστος εξυπηρέτησης είναι σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη όταν εξετάζεται η βιωσιμότητα του χρέους», πέρα από το ύψους του ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σημαντικοί οικονομολόγοι έχουν τοποθετηθεί λέγοντας ότι πτυχές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήταν ήδη απαρχαιωμένες πριν την πανδημία – και τώρα μοιάζουν εντελώς εκτός πραγματικότητας. Εστιάζουν ειδικά στον κανόνα περί περιορισμού του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ, ο οποίος, όπως ισχυρίζονται, σε μία συγκυρία όπου ο μέσος όρος του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη είναι 100% του ΑΕΠ και επτά χώρες βρίσκονται πάνω ακόμα και από αυτό το όριο, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός χρέους που μοιάζει δυσθεώρητο ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το ελληνικό, που έχει ξεπεράσει το 200% της ετήσιας εγχώριας παραγωγής. Ωστόσο, χάρη στο πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης, οι αγορές το θεωρούν διαχειρίσιμο και εξακολουθούν να δανείζουν την Ελλάδα με προνομιακούς όρους. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, πάντως, προειδοποιεί ότι χρειάζεται παρακολούθηση και το θέμα του κόστους εξυπηρέτησης: «Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι το ισχύον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα συνεχιστεί για πάντα. Ήδη τίθενται ερωτήματα για τον πληθωρισμό – αν η αύξησή του είναι κάτι προσωρινό ή αντανακλά κάποιες υποκείμενες δομικές αλλαγές – και σχετικά με το τι θα σημάνει αυτό για τη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια του δημόσιου χρέους».

Η ευρύτερη δημόσια διαβούλευση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, που πάγωσε με το ξέσπασμα της πανδημίας, θα «ξεκινήσει εκ νέου αργότερα μέσα στο έτος», επιβεβαιώνει ο κ. Ντομπρόβσκις. «Δεν προσεγγίζουμε τη διαδικασία με ήδη διαμορφωμένες ιδέες. Θα εξετάσουμε τι θα μας προτείνουν τα κράτη-μέλη και άλλα εμπλεκόμενα μέρη πριν εξάγουμε τα όποια συμπεράσματα για το πώς πρέπει να πορευτούμε, και θα πρέπει να σεβαστούμε τα όρια που επιβάλλουν οι Συνθήκες της Ε.Ε. Μεταξύ των ζητημάτων με τα οποία θα καταπιαστούμε είναι η συνολική απλοποίηση (των κανόνων), η διασφάλιση ότι θα διευκολύνουν την αντι-κυκλική δημοσιονομική πολιτική, τόσο σε καλές όσο και σε κακές οικονομικές περιόδους, η διαχείριση του θέματος της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, σε μία συγκυρία που το επίπεδό του θα είναι αυξημένο σε όλες τις χώρες καθώς εξερχόμαστε από την κρίση της πανδημίας.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα εξετάσουμε – και θα πρέπει να αναζητήσουμε τη συναίνεση για το πώς θα κινηθούμε, ώστε να μην καταλήξουμε σε μία κατάσταση όπου οι διαφορετικές χώρες και τα πολιτικά κόμματα θα περιχαρακωθούν στις παραδοσιακές τους θέσεις και να εγκλωβιστούμε σε μία διχαστική αντιπαράθεση».   

*Η πλήρης συνέντευξη δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News