Business & Finance Κυριακή 5/09/2021, 17:19
BUSINESS & FINANCE

Total: Συμφωνία 27 δισ. δολαρίων με το Ιράκ για τέσσερα ενεργειακά έργα

Total: Συμφωνία 27 δισ. δολαρίων με το Ιράκ για τέσσερα ενεργειακά έργα

Ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος TotalEnergies υπέγραψε σήμερα συμβόλαιο με το Ιράκ για επενδύσεις ύψους 27 δισ. δολαρίων (περίπου 23 δισεκ. ευρώ) στην παραγωγή αερίου και πετρελαίου και στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, ανακοίνωσε ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Ihsan Abdul Jabbar. Πρόκειται για τέσσερα μεγάλα ενεργειακά έργα, τα οποία θα κατασκευαστούν στο Νότιο Ιράκ.

Η εταιρεία θα ξεκινήσει με αρχική επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων, όπως δήλωσε στην τελετή σύναψης της συμφωνίας ο διεθιύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η κατασκευή των έργων θα ξεκινήσει «αμέσως». Στόχος είναι η κινητοποίηση ομάδων στο Ιράκ μέχρι το τέλος του 2021.

Ο Abdul Jabbar σημείωσε ότι η πρώτη φάση κατασκευών θα συμπεριλαμβάνει επένδυση ύψους 3 δισ. δολαρίων από την TotalEnergies για έργο τοποθέτησης θαλασσινού νερού στις περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξόρυξη. Η Total θα διοχετεύσει επίσης 2 δισ. δολάρια για την ανέγερση εργοστασίου επεργασίας αερίου, το οποίο θα παράγεται σε περιοχές του Νοτίου Ιράκ. Τα άλλα δύο έργα είναι σχετικά με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και με την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου από την περιοχή Artawi, η οποία είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Το Ιράκ διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και αερίου. Είναι η δεύτερη σε παραγωγή μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή ενεργειακή κρίση και στην επικράτειά της σημειώνονται πολλές διακοπές της ηλεκτροδότησης. Όσον αφορά το έργο για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας αναμένεται ότι θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News