Business & Finance Τετάρτη 6/10/2021, 15:58
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Επιδότηση ενοικίου 250 ευρώ για να φύγουν οι νέοι από τα πατρικά τους

Ισπανία: Επιδότηση ενοικίου 250 ευρώ για να φύγουν οι νέοι από τα πατρικά τους

Επιδότηση ενοικίου ύψους 250 ευρώ σε νέους από 18 έως 35 ετών, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους, προτείνει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Το επίδομα των 250 ευρώ θα δίνεται για διάστημα έως και δύο ετών και αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου πακέτου για τη στέγαση.

Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την επιβολή ορίου στις αυξήσεις ενοικίων για τους μεγαλοϊδιοκτήτες, ειδικά στις περιοχές όπου τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας ακινήτων στην Ευρώπη, όμως αυτό σημαίνει ότι λιγότερα από 1 στα 4 σπίτια είναι διαθέσιμα για ενοικίαση. Και σε κάποιες περιοχές, όπως στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, τα ενοίκια βρίσκονται σε άνοδο, την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί πάνω από 7% σε έναν χρόνο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης: «Ζω με τους γονείς μου». Φταίει το κόστος;

«Η στέγαση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με την πρότασή του, το επίδομα ενοικίου θα δίνεται στους κάτω των 35 που βγάζουν λιγότερα από 23.725 ευρώ τον χρόνο.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι Ισπανοί φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους στα 30, δηλαδή σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα από τον μέσο όρο των Ευρωπαίων.

Και από το αποκορύφωμα της οικονομικής άνθησης στη χώρα, το 2007, το μερίδιο των νέων 16-29 ετών που έχει φύγει από το πατρικό μειώνεται σταθερά, από το 26% στο 16% πέρυσι.

Η ανεργία ανάμεσα στους νέους στην Ισπανία διαμορφώνεται γύρω στο 33%, αλλά και από εκείνους που έχουν δουλειές, τουλάχιστον οι  μισοί εργάζονται με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου και το 26% σε part-time θέσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News