Business & Finance Τρίτη 25/01/2022, 18:16
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό νέα πίεση η Wall Street – Bουτιά 400 μονάδων για τον Dow Jones

Κάτω από τις 34.000 μονάδες

Υπό νέα πίεση η Wall Street – Bουτιά 400 μονάδων για τον Dow Jones

Υπό νέα πίεση τελούν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, ενόσω η κεντρική τράπεζα ξεκινάει τη διήμερη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της χώρας. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολισθαίνει κατά σχεδόν 400 μονάδες και χάνει το όριο των 34.000 μονάδων, καθώς διαμορφώνεται στις 33.897 μονάδες. 

Κατά 2% μειώνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος καθορίζεται στις 4.317 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί στο -2,7% και τις 13.479 μονάδες. 

Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας στην αμερικανική αγορά είναι το γεγονός ότι ο δείκτης φόβου VIX εκτινάσσεται κατά σχεδόν 13% και διαμορφώνεται κοντά στις 34 μονάδες. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρώτη επιτοκιακή αλλαγή της Federal Reserve θα εφαρμοστεί τον προσεχή Μάρτιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν κι άλλες, με στόχο την ανάσχεση του πληθωριστικού φαινομένου (7% τον Δεκέμβριο του 2021).  

Ωστόσο, η απόσυρση της υπερχαλαρής πολιτικής έχει επηρεάσει άκρως αρνητικά τις μετοχές, οι οποίες εδώ και δύο χρόνια είχαν εθιστεί στη φθηνή και άφθονη ρευστότητα.   

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον Ιανουάριο, ο S&P 500 έχει απωλέσει το 9% της αξίας του, βάζοντας τις βάσεις για τις χειρότερες απώλειες όλων των εποχών, όσον αφορά τον πρώτο μήνα του έτους.  

Στο -7% καθορίζεται μέχρι στιγμής η μηνιαία πτώση για τον Dow Jones, ενώ ο Nasdaq έχει παρουσιάσει σωρευτική κάμψη 15%, τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Οκτώβριο του 2008. 

Kι αυτό, παρότι τη Δευτέρα η Wall Street έκανε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά comeback, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες και κλείνοντας σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να βάλει stop στο 6ήμερο πτωτικό σερί. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Υπέκυψε στη νευρικότητα – Τρίτη ημέρα απωλειών

Ισχυρές απώλειες για το πετρέλαιο – Πτώση άνω του 3%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News