ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές: Φεύγουν άρον – άρον οι επενδυτές, στροφή σε ασφαλέστερα καταφύγια

Οι αναταράξεις επηρέασαν και τη Λ. Αθηνών

Μετοχές: Φεύγουν άρον – άρον οι επενδυτές, στροφή σε ασφαλέστερα καταφύγια

Υπό κλοιό πιέσεων βρέθηκαν την Παρασκευή οι διεθνείς αγορές μετοχών, οι οποίες δέχονται τα ισχυρά απόνερα της πρόθεσης της Federal Reserve να προχωρήσει σε άμεση σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και αύξηση επιτοκίων. 

Οι αναλυτές του Bloomberg στοιχηματίζουν ότι το πρώτο βήμα θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο, όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοινώσει την πρώτη αύξηση μετά από σχεδόν τρία χρόνια, με στόχο να μπει ένα «stop» στον αλματώδη πληθωρισμό. 

Η εν λόγω κίνηση ήδη προκαλεί εκνευρισμό στους επενδυτές, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια έχουν εθιστεί στη φθηνή και άφθονη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών, η οποία είχε πλημμυρίσει τις αγορές, με στόχο την ανάσχεση των πανδημικών προκλήσεων. 

Απώλειες 2% στην Ευρώπη

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες είναι ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2% και επέστρεψε στη ζώνη των 470 μονάδων. Απώλειες άνω του 2% εμφάνισαν και οι δείκτες σε Φρανκφούρτη – Μιλάνο, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε στο -1,9%. 

Από τις ρευστοποιήσεις δεν γλίτωσε ούτε η Λεωφόρος Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει κατά 1,58% και να επιστρέφει στα στηρίγματα των 940 μονάδων, στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο μηνών, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2021.  

Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος είναι αρκετά ευάλωτος στις αυξήσεις επιτοκίων, να χάνει το βράδυ της Πέμπτης άνω του 1%. Απόψε, πάντως, οι δείκτες στη Wall Street κινούνται σταθεροποιητικά. 

Στροφή σε ασφαλή καταφύγια

Στο κλίμα ανησυχίας έρχονται να προστεθούν και οι γεωπολιτικές εντάσεις, με τις Ρωσία και Ουκρανία να εξακολουθούν να χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, ενόσω οι προσπάθειες μεσολάβησης των ΗΠΑ καταλήγουν στο κενό. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός, ο οποίος βρίσκεται σταθερά άνω των 1.830 δολαρίων, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. 

Η αποστροφή των επενδυτών στις υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις αποτυπώνεται και στα κρυπτονομίσματα, με την αξία του Bitcoin να κατακρημνίζεται στο -9% και τα 38.700 δολάρια. Διψήφιες απώλειες εμφανίζουν, επίσης, το Ethereum (11,5%) και το Litecoin (11,9%).  

«Υπάρχουν πολλαπλοί κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία» παραδέχεται ο Ethan Harris, αναλυτής της Bank of America. Για να προσθέσει: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, κατά εμέ, είναι ακριβώς μπροστά μας. Ότι η Fed είναι σημαντικά πίσω από την καμπύλη και πρέπει να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού». 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με το αμερικανικό 10ετές να κυμαίνεται στο 1,7%, ενώ την Πέμπτη έφθασε έως και το 1,9%. Από την πλευρά του, το γερμανικό 10ετές βρίσκεται οριακά κάτω του 0% (το μοναδικό αρνητικό σε όλη την Ευρωζώνη). 

Διαβάστε επίσης: 

Πτώση 1,5% στο Χρηματιστήριο – Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 2 μηνών

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια 

Κρυπτονομίσματα: «Πέταξαν» σχεδόν 150 δισ. δολάρια σε 24 ώρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News