ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Υπέκυψε στη νευρικότητα – Τρίτη ημέρα απωλειών

Στο -0,16% και τις 913 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Υπέκυψε στη νευρικότητα – Τρίτη ημέρα απωλειών

Άκαρπη αποδείχθηκε η προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ανακτήσει ένα μέρος των χθεσινών ισχυρών απωλειών (σχεδόν 3%), καθώς ο κύριος δείκτης δεν κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, παρά την αισιόδοξη εκκίνηση. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,16% και υποχώρησε στις 913,36 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (914,84 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες (από 911,83 έως 923,03 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα -δεδομένης και της ημέρας- ξεπερνώντας τα 73 εκατ. ευρώ. 

H Λεωφόρος Αθηνών υπέκυψε στη νευρικότητα, η οποία εντάθηκε μετά την εκκίνηση της Wall Street (απώλεια 700 μονάδων για τον Dow Jones), κάτι που επιδείνωσε εκ νέου το επενδυτικό κλίμα. 

Αποτέλεσμα ήταν οι πωλητές να ανακτήσουν τα ηνία της αγοράς, με τη μετοχή της Jumbo να χάνει 3% και τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή 2,3%. Άνω του 1,5% καθορίστηκαν, επίσης, οι απώλειες στις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Aegean και Motor Oil.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γ.Δ. προσπάθησε να παράσχει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο +2,2%, με τη μετοχή της Alpha Bank να ακολουθεί στο +1,6%.  

Συνεχίζονται οι εισαγόμενες πιέσεις 

Είναι σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών βρίσκεται εδώ και μερικές συνεδριάσεις σε τροχιά διόρθωσης, μετά τα υψηλά 7ετίας και τις 950 μονάδες, κάτι το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στον διεθνή παράγοντα.  

Οι ξένες αγορές τελούν υπό τη δαμόκλεια σπάθη της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να προβεί σε επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων.  

Αυτή η προοπτική, όπως είναι εύλογο, τρομάζει τους επενδυτές, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια είχαν εθιστεί στη φθηνή και άφθονη ρευστότητα, μέσω των μηδενικών επιτοκίων.  

Περαιτέρω ανησυχία προκαλείται κι από την εμπόλεμη κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, κάτι που έρχεται να αναδείξει τον σημαίνοντα ρόλο των γεωπολιτικών προκλήσεων στο επενδυτικό αίσθημα.  

Από εκεί και πέρα, πάντως, το θετικό είναι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να παρουσιάζει μια καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, διατηρώντας το θετικό πρόσημο από την πρώτη συνεδρίαση του 2022 (+2,4%).  

Θετικό πρόσημο στις τράπεζες  

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος κινήθηκε αντίρροπα από τον Γενικό Δείκτη, παρουσίασε άνοδο κατά 1,06% και τερμάτισε στις 634,11 μονάδες, ανακτώντας ένα μέρος των χθεσινών απωλειών (-4%).

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξήθηκε κατά 2,2% και τα 3,11 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολούθησε στο +1,6% και το 1,24 ευρώ.  

Η μετοχή της Eurobank, από την πλευρά της, έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη στο +0,25% και το 0,97 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να εμφανίζει μικρές απώλειες κατά 0,28% και το 1,40 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +1,60% 1,24 ευρώ  
  • Eurobank +0,25% 0,97 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +2,20% 3,116 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,28% 1,406 ευρώ  

Οριακή επικράτηση των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo κατρακύλησε στο -3% και τα 13,2 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο -2,3%. Κατά 1,9% μειώθηκε και η μετοχή της Aegean, με τις μετοχές των Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ να τερματίζουν στο -2,3%.  

Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά περίπου 1% και έφθασε στα 16,8 ευρώ. Στο +0,6% έκλεισε, επίσης, η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αυξήθηκε κατά 0,5% και το 1,9 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Cenergy, Intrakat και Entersoft κατέγραψαν άνοδο κατά τουλάχιστον 3%, ενώ η μετοχή της Autohellas τερμάτισε στο +2,5%. 

Συνολικά, 68 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 37 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 67,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.    

moneyreview.gr  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                               

Διαβάστε επίσης:  

Αττική Οδός: Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο 

Premia: Άντλησε 100 εκατ. ευρώ, με υπερκάλυψη έκδοσης κατά 2 φορές 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News