ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανάκαμψης με οδηγό τις τράπεζες

Στο +0,6% και τις 920 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανάκαμψης με οδηγό τις τράπεζες

Προσπάθεια ανάκαμψης καταβάλλει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να ανακτήσει ένα μέρος των χθεσινών ισχυρών απωλειών, οι οποίες έφεραν την αγορά στη ζώνη των 920 μονάδων

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο κατά 0,6% και διαμορφώνεται στις 920,31 μονάδες, κερδίζοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (914,84 μονάδες)

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 916,85 έως 921,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Είναι σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών βρίσκεται σε τροχιά διόρθωσης, μετά τα υψηλά 7ετίας και τις 950 μονάδες, κάτι το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στον διεθνή παράγοντα. 

Οι ξένες αγορές τελούν υπό τη δαμόκλεια σπάθη της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να προβεί σε επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων. 

Αυτή η προοπτική, όπως είναι εύλογο, τρομάζει τους επενδυτές, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια είχαν εθιστεί στη φθηνή και άφθονη ρευστότητα, μέσω των μηδενικών επιτοκίων. 

Περαιτέρω ανησυχία προκαλείται κι από την εμπόλεμη κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, κάτι που έρχεται να αναδείξει τον σημαίνοντα ρόλο των γεωπολιτικών προκλήσεων στο επενδυτικό αίσθημα. 

Από εκεί και πέρα, πάντως, το θετικό είναι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να παρουσιάζει μια καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, διατηρώντας το θετικό πρόσημο από την πρώτη συνεδρίαση του 2022 (+2,4%). 

Θετικό πρόσημο στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός δείκτης, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, παρουσιάζει άνοδο κατά 0,77%, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης από τις ισχυρές απώλειες της Δευτέρας, οι οποίες ανήλθαν στο -4%. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξάνεται κατά 1,3% και τα 3,10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +1,1% και το 0,97 ευρώ. 

Η μετοχή της Alpha Bank έπεται στο +0,6% και διαπραγματεύεται στο 1,22 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να εμφανίζει οριακά κέρδη κατά 0,1% και το 1,41 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +0,61% 1,228 ευρώ 
  • Eurobank +1,07% 0,978 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +1,34% 3,09 ευρώ 
  • Πειραιώς +0,21% 1,413 ευρώ 

Μικρό προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Τιτάνα, Aegean, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΠΑΠ παρουσιάζουν κέρδη άνω του 1%, παρέχοντας στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. 

Στον αντίποδα, η μετοχή του Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 2% και το 1,27 ευρώ, μετά το χθεσινοβραδινό χάος στην Αττική Οδό και τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους οδηγούς. Κατά 1,7% μειώνεται και η μετοχή της Jumbo.  

Συνολικά, έως αυτή τη στιγμή (11.00), 56 μετοχές κινούνται ανοδικά, 10 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 67,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

moneyreview.gr 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                              

Διαβάστε επίσης: 

Αττική Οδός: Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο

Premia: Άντλησε 100 εκατ. ευρώ, με υπερκάλυψη έκδοσης κατά 2 φορές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News