ΑΓΟΡΕΣ

Βαρύς χιονιάς με -3% στο Χρηματιστήριο – Απώλειες 1,8 δισ. ευρώ στο ταμπλό

Στο -2,93% και τις 914 μονάδες ο Γ.Δ.

Βαρύς χιονιάς με -3% στο Χρηματιστήριο – Απώλειες 1,8 δισ. ευρώ στο ταμπλό

Πολύ βαριές απώλειες υπέστη σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απώλεσε τα στηρίγματα των 920 μονάδων, με τις ρευστοποιήσεις να εκτείνονται σε όλο το μήκος του ταμπλό και τις τράπεζες να αναδεικνύονται σε αρνητικούς πρωταγωνιστές. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή πτώση κατά 2,93% και υποχώρησε στις 914,84 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας περισσότερες από 27,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (942,46 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 29 μονάδες (από 912,85 έως 941,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 86,5 εκατομμύρια ευρώ.   

Ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων παρατηρήθηκε στις τράπεζες, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να κατακρημνίζεται στο -5,6% και τα 3 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 4,5% εμφάνισε και η μετοχή της Alpha Bank. Εurobank και Πειραιώς έκλεισαν λίγο πάνω από το -2,6%.

Οι ρευστοποιήσεις, όπως ήταν εύλογο, επεκτάθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips, με τις μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, Lamda Development, Aegean, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Μytilineos και Motor Oil να χάνουν τουλάχιστον 3%.   

Ενδεικτικό του εύρους των πωλήσεων ήταν το γεγονός ότι στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλες οι μετοχές των εισηγμένων τερμάτισαν σε αρνητικό έδαφος.    

Διόρθωσης συνέχεια  

Η Λεωφόρος Αθηνών είναι σαφές ότι βρίσκεται σε διορθωτική πορεία, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να χάνει τα στηρίγματα των 920 μονάδων και να απομακρύνεται αισθητά από τις 950 μονάδες και το υψηλό 7ετίας. 

Άλλωστε, το κλίμα στις ξένες αγορές μόνο ευνοϊκό δεν είναι, καθώς πέραν της δεδομένης πρόθεσης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια (επίκειται η διήμερη συνεδρίαση της Fed), το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία έρχεται να επιτείνει τις ανησυχίες.   

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατακρημνίζεται κατά 3,5% και τις 458 μονάδες, ενώ απώλειες άνω του 3% εμφανίζουν οι κύριοι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο.  Βουτιά 700 μονάδων παρουσιάζει και ο Dow Jones στη Wall Street.   

Παρότι η «συμπεριφορά» της Λεωφόρου Αθηνών παραμένει καλύτερη -ή μάλλον λιγότερο κακή- σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, τα διαδοχικά κύματα ρευστοποιήσεων έχουν «ροκανίσει» τα σωρευτικά κέρδη του 2022. 

Αυτό, όπως είναι εύλογο, προβληματίζει τους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι το ανοδικό story του ελληνικού χρηματιστηρίου ενδέχεται να υπονομευτεί από τη βίαιη διόρθωση στο εξωτερικό, μην επιτρέποντας την υπεράσπιση των κεκτημένων των πρώτων ημερών του έτους.  

Στο 4% οι απώλειες στις τράπεζες    

Ο τραπεζικός κλάδος, ομοίως με τον Γενικό Δείκτη, συνέχισε τη διορθωτική κίνηση, καθώς κατέγραψε μεγάλες απώλειες κατά 4,01% και καθορίστηκε στις 627,44 μονάδες, χάνοντας και τα στηρίγματα των 630 μονάδων.    

Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε κατά 5,6% και επέστρεψε στη ζώνη των 3 ευρώ. Κατά 4,6% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, διολισθαίνοντας στο 1,22 ευρώ.    

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς τερμάτισε στο -2,7% και το 1,41 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί στο -2,6% και το 0,96 ευρώ, απομακρυνόμενη από το ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:    

  • Alpha Bank -4,65% 1,2205 ευρώ    
  • Eurobank -2,66% 0,9676 ευρώ    
  • Εθνική Τράπεζα -5,66% 3,049 ευρώ    
  • Πειραιώς -2,69% 1,41 ευρώ  

Απώλεια 1,8 δισ. ευρώ στο ταμπλό     

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo παρουσίασε απώλειες άνω του 5,3% και υποχώρησε κάτω από το όριο των 14 ευρώ. Κατά 3,6% μειώθηκε και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία έκλεισε στο 1,89 ευρώ.   

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Lamda Development, Aegean, Motor Oil και Mytilineos διολίσθησαν κατά τουλάχιστον 3%, ενώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola τερμάτισε στο -3,7% και τα 29,8 ευρώ.   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης και Intracom κατακρημνίστηκαν στο -5%, με τις μετοχές των ΑΒΑΞ και ΕΧΑΕ να έπονται στο -4%. 

Συνολικά, 12 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 102 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 67,7 δισ. ευρώ, χάνοντας 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                             

Διαβάστε επίσης:  

Jumbo: Προς τις χειρότερες απώλειες των τελευταίων 7 μηνών   

Morgan Stanley: Ο χειμώνας ήρθε στα χρηματιστήρια 

Ποιο είναι το νέο «αφεντικό» του Χρηματιστηρίου Αθηνών   

Η Νίκας εκτός χρηματιστηρίου: Από το πρώτο παριζάκι, στη μετοχή των 200 δραχμών και τα deals   

Στην κορυφή της Ευρώπης το Χρηματιστήριο Αθηνών – Η καλύτερη επίδοση για το 2022 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News