Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 10:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Η ισχυρότερη ανάπτυξη το 2021 σε 52 χρονιά

Γαλλία: Η ισχυρότερη ανάπτυξη το 2021 σε 52 χρονιά

Η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας πέρυσι μετά την ύφεση που προκάλεσαν τα lockdowns για τον κορωνοϊό το 2020, έθεσε τις βάσεις προκειμένου το ΑΕΠ της Γαλλίας να κινηθεί σε «διαστημική» τροχιά και να καταγράψει την καλύτερη επίδοση σε 52 χρόνια.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, INSEE, η γαλλικής οικονομία έτρεξε με ρυθμό 7% το 2021, η καλύτερη επίδοση από το 1969, έπειτα από ύφεση 8% ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η πανδημία χτύπησε βάναυσα τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Για την εξωπραγματική αυτή ανάπτυξη, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η πορεία της οικονομίας κατά το δ΄ τρίμηνο του 2021, όταν αναπτύχθηκε περισσότερο του αναμενομένου, με ποσοστό 5,4% σε ετήσια (3,5% το γ΄ τρίμηνο) και 0,7% σε μηναία βάση  (3,1% το γ΄ τρίμηνο).

Το τέταρτο τρίμηνο, η ανάπτυξη βασίστηκε στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,4%, παρόλο που επιβραδύνθηκαν από το εξαιρετικά ισχυρό άλμα 5,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% το δ΄ τρίμηνο, αφού είχαν αυξηθεί μόλις 0,1% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις εκλογές για την προεδρία της Γαλλίας και είναι σίγουρο πως θα λειτουργήσουν ως ένα ισχυρό επιχείρημα στον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην προεκλογική του καμπάνια, ο οποίος θα διεκδικήσει τη δεύτερη θητεία ως ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.  

«Η γαλλική οικονομία ανέκαμψε εντυπωσιακά και με αυτή την ανάκαμψη διέγραψε την οικονομική κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στην τηλεόραση του France 2.

«Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι τομείς που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία, αλλά οι περισσότεροι ανακάμπτουν πολύ έντονα και αυτό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

Ενώ η οικονομία ξεκινάει το 2022 σε πιο ήπια βάση, η κεντρική τράπεζα έχει υποστηρίξει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του τρέχοντος κύματος της πανδημίας θα είναι πολύ περιορισμένος, καθώς η οικονομία έχει προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στις συνθήκες της πανδημίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Εκτιμήσεις για μικρότερο έλλειμμα το 2021

Μακρόν: Επενδύσεις και ακμάζουσα οικονομία σύμμαχοί του στον προεκλογικό αγώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News