Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 16:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Παρέμεινε σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

ΗΠΑ: Παρέμεινε σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Καμία διάθεση να ανακόψει ταχύτητα δεν δείχνει ο πληθωρισμός σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Σήμερα Τρίτη είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δύο εκ των μεγαλυτέρων οικονομιών στον κόσμο. Στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στη Γερμανία, οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν σε υψηλό από το φθινόπωρο του 1981, τρέχοντας με ρυθμό 7,3%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας ποσοστό 8,5% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981, από 7,9% τον Φεβρουάριο. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, το ποσοστό ανόδου διαμορφώθηκε στο 1,2%. 

Η επιτάχυνση αυτή οφείλεται πρωτίστως στην εκτίναξη του δείκτη των τιμών της ενέργειας κατά 32% σε ετήσια βάση και του δείκτη των τιμών των τροφίμων κατά 8,8% δευτερευόντως. 

Από τις υποκατηγορίες των προϊόντων ενέργειας, οι τιμές του πετρελαίου κίνησης εκτοξεύθηκαν κατά 70%, των εμπορευμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 48,3%, της βενζίνης κατά 48%, ενώ κατά 21,6% αυξήθηκαν οι τιμές των υπηρεσιών που σχετίζονται με τους αγωγούς φυσικού αερίου, με τις τιμές του ηλεκτρικού να σημειώνουν άνοδο 11,1%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 6,5% και σε μηνιαία κατά 0,3%. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News