Business & Finance Παρασκευή 22/04/2022, 08:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Αναμένονται απώλειες 4% στην εβδομάδα

Πετρέλαιο: Αναμένονται απώλειες 4% στην εβδομάδα

Διεύρυναν τις απώλειές τους στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές πετρελαίου, οδεύοντας σε πτώση 4% για την εβδομάδα, εν μέσω πιέσεων απο την προοπτική αύξησης των επιτοκίων, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των νέων αυστηρών lockdowns στην Κίνα που πλήττει τη ζήτηση, παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. εξετάζει σχέδιο για εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρεί 1,1% στα 107,16 δολάρια, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κινείται στα 102,62 δολάρια με ανάλογη πτώση. Και οι δύο τιμές αναμένεται να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με απώλειες κοντά στο 4%. 

Αυτή ήταν ωστόσο η λιγότερο νευρική εβδομάδα όσον αφορά στη διακύμανση των τιμών πετρελαίου από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της ανάπτυξης ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που επηρέασαν τις τιμές πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, δήλωσε σήμερα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε εξωγενείς κρίσεις την ώρα που δέχεται μεγάλες πιέσεις από το νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού.

Οι προοπτικές της ζήτησης στην Κίνα, το μεγαλύτερο στον κόσμο εισαγωγό πετρελαίου, συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην αγορά, καθώς οι αρχές της Σαγκάης άρχισαν νέο γύρο διαγνωστικών τεστ και προειδοποίησαν τον πληθωρισμό ότι το lockdown θα αρθεί μόνο όταν σταματήσει η μετάδοση του ιού. 

Αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά είχαν και οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί περαιτέρω το δολάριο, εξέλιξη που καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για όσους διακρατούν άλλα νομίσματα.  
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News