Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 11:57
FINANCIAL TIMES

IEA: Προετοιμαστείτε για πλήρη διακοπή στο ρωσικό αέριο

IEA: Προετοιμαστείτε για πλήρη διακοπή στο ρωσικό αέριο

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυτό το χειμώνα, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις του μπλοκ να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να παραμείνουν ανοιχτές οι μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο πρόεδρος της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ υποστήριξε ότι η απόφαση της Ρωσίας για μείωση του εφοδιασμού της Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα ενδέχεται να είναι πρόδρομος για περαιτέρω περικοπές, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να κερδίσει προβάδισμα.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη στην περίπτωση το ρωσικό αέριο διακοπεί πλήρως», τόνισε ο Μπιρόλ.

«Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τις προθέσεις της Ρωσίας. Πιστεύω ότι η μείωση στρώνει το δρόμο, ώστε η Ευρώπη να μην μπορέσει να γεμίσει τα αποθέματά της, αυξάνοντας το προβάδισμα της Ρωσίας για τους μήνες του χειμώνα», δήλωσε στους FT.

Ο Μπιρόλ μάλιστα δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν αυτή την εβδομάδα για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, όπως για παράδειγμα η αναβίωση των εργοστασίων άνθρακα, ήταν δικαιολογημένα δεδομένου του μεγέθους της κρίσης.

Παρότι υπάρχουν βέβαια ανησυχίες για αύξηση των εκπομπών αέριων ρύπων, ο ίδιος δήλωσε ότι η αξιοποίηση του άνθρακα είναι προσωρινή και θα βοηθήσει στην συντήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ώστε να χρησιμοποιηθεί το χειμώνα. Οποιαδήποτε αύξηση στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα θα αντισταθμιστούν με επιτάχυνση των ευρωπαϊκών σχεδίων για απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και ενίσχυση της παραγωγής από ΑΠΕ, σημείωσε.

Προειδοποίησε όμως παράλληλα, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αρκετά στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές, ένα σενάριο το οποίο ο ίδιος θεωρεί όλο και πιο πιθανό.

«Πιστεύω ότι θα υπάρχουν περισσότερα και βαθύτερα μέτρα στην ζήτηση, όσο πλησιάζει ο χειμώνας», δήλωσε ο ίδιος, ενώ επίσης τόνισε ότι όλες οι χώρες τις Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο παράτασης της ζωής των μονάδων πυρηνικής ενέργειας «εφόσον τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας».

Ο Μπιρόλ τόνισε επιπλέον ότι εάν δεν εφαρμοστούν πολιτικές για σημαντική μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, τότε θα συνεχίσουμε να βλέπουμε επικίνδυνες διακυμάνσεις στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»: Το Plan B της Ευρώπης για το φυσικό αέριο αναβιώνει τον άνθρακα

Δικό μας προϊόν, δικοί μας κανόνες: Η Ρωσία προειδοποιεί για το φυσικό αέριο

Nord Stream: «Στερεύουν» τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου αν σταματήσουν οι ροές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News