Business & Finance Παρασκευή 17/06/2022, 16:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικό μας προϊόν, δικοί μας κανόνες: Η Ρωσία προειδοποιεί για το φυσικό αέριο

Δικό μας προϊόν, δικοί μας κανόνες: Η Ρωσία προειδοποιεί για το φυσικό αέριο

«Δικό μας προϊόν, δικοί μας κανόνες. Δεν παίζουμε με κανόνες που δεν δημιουργήσαμε εμείς», προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Οι δηλώσεις του Miller, στο πλαίσιο του «Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ» που διοργανώνει η Ρωσία στην Αγία Πετρούπολη, έρχονται μόλις δύο ημέρες αφότου ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός μείωσε κατά περίπου 60% τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία, επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα. Επίσης η ιταλική Eni ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι έλαβε περίπου 50% της ποσότητας που είχε παραγγείλει. Η γερμανική πλευρά διά στόματος του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χαμπέκ υποστήριξε ότι επρόκειτο για μία «πολιτική απόφαση», με στόχο την αποσταθεροποίηση της αγοράς και την περαιτέρω άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

Πράγματι, οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αφού η μείωση των ροών και το ενδεχόμενο πλήρους περικοπής του εφοδιασμού έχουν προκαλέσει τριγμούς στην ενεργειακή αγορά. Ενδεικτικά, τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς σκαρφάλωσαν έως και 60% μέσα στην εβδομάδα.

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκάλεσε και η πρόβλεψη από την Wood Mackenzie, βάσει της οποίας η Ευρώπη ενδέχεται να δει τα αποθέματα του φυσικού αερίου να στερεύουν μέχρι τον Ιανουάριο, στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές μέσω του Nord Stream.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Wood Mackenzie προεξόφλησε ότι ακόμη και εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, στο σενάριο αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στη ζήτηση.

Κατά την ίδια εκτίμηση, ακόμη και εάν η προμήθεια φυσικού αερίου συνεχιστεί στο 40% της χωρητικότητας του Nord Stream, τα αποθέματα της Ευρώπης επίσης αναμένεται να εξαντληθούν το χειμώνα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Nord Stream: «Στερεύουν» τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου αν σταματήσουν οι ροές

Ρωσία: Στα 400 δισ. δολάρια ο «λογαριασμός» του εμπάργκο για την Ευρώπη

Gazprom: Μείωσε τις ποσότητες φυσικού αερίου σε Γερμανία και Ιταλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News