Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 20:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»: Το Plan B της Ευρώπης για το φυσικό αέριο αναβιώνει τον άνθρακα

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»: Το Plan B της Ευρώπης για το φυσικό αέριο αναβιώνει τον άνθρακα

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι μεγαλύτεροι αγοραστές φυσικού αερίου της Ευρώπης, ώστε να βρουν εναλλακτικά καύσιμα, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης της κατανάλωσης άνθρακα. Οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προκαλούν δικαιολογημένες ανησυχίες για το ενδεχόμενο να στερέψουν τα αποθέματα μέσα στον ερχόμενο χειμώνα.

Η γερμανική ενεργειακή Uniper, όπως και η ιταλική Eni, δήλωσαν ότι παραλαμβάνουν μικρότερη ποσότητα από αυτή που είχαν συμφωνήσει με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας επίσης ότι η Gazprom παίζει πολιτικά παιχνίδια και ψάχνει αφορμές για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Τα αποθέματα συνεχίζουν βέβαια να γεμίζουν, αλλά σε πιο αργό ρυθμό.

Σύμφωνα με το Reuters, σήμερα είναι κατά περίπου 54% γεμάτα, ενώ ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθεται στο 80% τον Οκτώβριο και στο 90% τον Νοέμβριο. Tα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς βρίσκονται περίπου στα 124 ευρώ σήμερα, αρκετά χαμηλότερα από την κορύφωση των 335 ευρώ αυτού του έτους, αλλά και περίπου 300% υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοινώνοντας το νέο σχέδιο της χώρας για θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η αναβίωση του άνθρακα σε έναν βαθμό και η αύξηση της χρηματοδότησης για την διασφάλιση φυσικού αερίου από άλλους παρόχους. Άνθρακας και φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές θα λειτουργήσουν στην «μεταβατική», όπως την αποκάλεσε περίοδο, ενώ η Γερμανία θα προσπαθήσει να μειώσει την χρήση του φυσικού αερίου για ηλεκτροδότηση.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας τόνισε ότι η επαναφορά των εργοστασίων που λειτουργούν με άνθρακα μπορεί να δώσει επιπλέον δυνατότητα έως και 10 γιγαβάτ, στην περίπτωση που η προμήθεια φτάσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, και η αυστριακή κυβέρνηση ήρθε την Κυριακή σε συμφωνία με την επιχείρηση κοινής ωφέλειας Verbund, με σκοπό μία εργοστασιακή μονάδα φυσικού αερίου να μπορεί να αξιοποιεί άνθρακα σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Επίσης, η αρμόδια επιτροπή της Ιταλίας αναμένεται να συνεδριάσει αύριο και πρόκειται να κηρύξει κατάσταση εγρήγορσης αυτή την εβδομάδα, εάν συνεχιστούν οι περιορισμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Υπό το καθεστώς αυτό θα επιβληθούν μέτρα για περιορισμό της κατανάλωσης, όπως και πλαφόν σε επιλεγμένους παράγοντες της βιομηχανίας, την αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια άνθρακα, αλλά και την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από άλλους παρόχους στο πλαίσιο υφιστάμενων συμφωνιών.

Η Γερμανία και η Ιταλία συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν ελλείψεις, ενώ παράλληλα η κατανάλωση έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα συνηθισμένα επίπεδα αυτής της περιόδου, καθώς τα πρόωρα κύματα καύσωνα ώθησαν σε αύξηση της χρήσης των κλιματιστικών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Δικό μας προϊόν, δικοί μας κανόνες: Η Ρωσία προειδοποιεί για το φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Νέο πλήγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το φιλί της ζωής στον άνθρακα

Ιταλία: Ετοιμάζεται για κατάσταση συναγερμού για την ενέργεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News