Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 07:32
BUSINESS & FINANCE

Φορολογικές δηλώσεις: Κολλημένοι στην… παράταση οι φορολογούμενοι

Φορολογικές δηλώσεις: Κολλημένοι στην… παράταση οι φορολογούμενοι

Τα στοιχεία της 24ης Μαΐου δείχνουν ότι φορολογική δήλωση έχουν υποβάλλει μέχρι τώρα 1,415 εκατομμύρια φορολογούμενοι από ένα σύνολο 6,4 εκατομμυρίων. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι το σύστημα Taxis άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά καθώς ξεκίνησε να υποδέχεται φορολογικές δηλώσεις από το τέλος Μαρτίου -31/03 υποβλήθηκαν οι πρώτες 7.625- έχουμε φτάσει περίπου έναν μήνα πριν από την καταληκτική ημερομηνία για να υπολείπονται πέντε ολόκληρα εκατομμύρια φορολογικών δηλώσεων.

Προφανώς το να συμπληρώνονται και να υποβάλλονται περί τις 192.000 δηλώσεις την ημέρα για καθεμιά από τις 26 εργάσιμες που απομένουν μέχρι το τέλος Ιουνίου, θεωρείται εκ των πραγμάτων ουτοπικό. Απλώς, η αγορά περιμένει την ανακοίνωση της παράτασης και πλέον θα φανεί στην πράξη αν θα χρειαστεί και φέτος να φτάσουμε στον Σεπτέμβριο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το φετινό στοίχημα ήταν να έρθει νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ –γι’ αυτό και οι εκπτώσεις του αποδεσμεύτηκαν από τα δηλωθέντα εισοδήματα της φετινής χρονιάς- και να ολοκληρωθεί γρηγορότερα η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ώστε οι πολίτες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο και περισσότερες δόσεις για να αποπληρώσουν τους φόρους.

Ο ρυθμός υποβολής είναι σαφώς καλύτερος σε σχέση με πέρυσι (σ.σ. πέρυσι τον Μάιο δεν είχε καν ξεκινήσει η διαδικασία) αλλά και πάλι δύσκολα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από το τέλος Ιουλίου που φαίνεται σε αυτή τη φάση να είναι το «στοίχημα» για το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, να διευκολύνει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τον Ιούλιο χωρίς όμως να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων.

Το 2021, υποβλήθηκαν συνολικά 6,394 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις από 8,8 εκατομμύρια φορολογούμενους. Οι 4,46 εκατομμύρια δηλώσεις ήταν μηδενικές, οι 2,9 εκατομμύρια χρεωστικές και οι 1,422 εκατομμύρια πιστωτικές. Συνολικά χρεώθηκε το ποσό των 2,742 δισ. ευρώ ενώ τα πιστωτικά έφτασαν στα 398 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το δημόσιο να βεβαιώσει καθαρά έσοδα 2,344 δισ. ευρώ.

Φέτος, εκτιμάται ότι το ποσό θα είναι μεγαλύτερο καθώς το 2021 τα εισοδήματα που «παράχθηκαν» ήταν περισσότερα συγκριτικά με αυτά του 2020 λόγω περιορισμού των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Διαβάστε επίσης: 

ΑΑΔΕ: 30 απαντήσεις για το Ε1 – Δεν προκύπτει επιπλέον φόρος για το 75% των εκκαθαριστικών

Φορολογικές δηλώσεις: Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θα «ξεκλειδώσουν» τη γρήγορη υποβολή

Φορολογικές δηλώσεις: 4 αλλαγές που διευκολύνουν την υποβολή τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News