Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 11:09
BUSINESS & FINANCE

Επιστρεπτέα: Πώς θα εντοπίσετε τις οφειλές – Το «ευέλικτο» σύστημα αποπληρωμής

Επιστρεπτέα: Πώς θα εντοπίσετε τις οφειλές – Το «ευέλικτο» σύστημα αποπληρωμής

Έως τις 15 Ιουνίου θα έχουν εμφανιστεί στο σύστημα taxis οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί –μετά το σχετικό κούρεμα- σε όσους χρηματοδοτήθηκαν μέσω των επτά διαφορετικών φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών. Υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες (επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής σε έως και 96 άτοκες δόσεις και παράταση της περιόδου χάριτος έως το τέλος Ιουλίου προκειμένου να αποπληρωθεί η 1η δόση) τα ποσά που θα πρέπει να αποπληρώσει καθένας από τους περίπου 700.000 επαγγελματίες θα αποτυπωθεί στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» ως ξεχωριστή οφειλή.

Δηλαδή, όποιος πήρε ενίσχυση και από τις επτά διαφορετικές φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών, θα δει στην ηλεκτρονική εφαρμογή με τις βεβαιωμένες οφειλές που δεν βρίσκονται σε ρύθμιση, να «ξεφυτρώνουν» επτά διαφορετικές οφειλές με επτά διαφορετικές ταυτότητες οφειλής οι οποίες θα έρθουν να προστεθούν στις υπόλοιπες υποχρεώσεις όπως είναι ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ.

Το γεγονός πάντως ότι τα χρήματα που έχει λάβει ο κάθε επαγγελματίας από την επιστρεπτέα προκαταβολή θα εμφανιστούν «σπασμένα» ανά φάση, θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αποπληρωμή των χρημάτων. Και αυτό διότι ξεχωριστά για κάθε φάση θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει αν θα κάνει χρήση της δυνατότητας αποπληρωμής σε έως και 96 άτοκες δόσεις ή αν θα καταβάλλει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ προκειμένου να εκμεταλλευτεί το bonus του πρόσθετου κουρέματος κατά 15%. Έτσι, αν υποτεθεί ότι ένας επαγγελματίας έχει εισπράξει συνολικά 30.000 ευρώ (10.000 ευρώ στην 1η φάση, 10.000 ευρώ στην 2 φάση και 10.000 ευρώ στην 6 φάση), θα μπορεί να επιλέξει:

1.       Να πληρώσει 96 δόσεις των 52 ευρώ για την 1η φάση καταβάλλοντας συνολικά 5.000 ευρώ. (σ.σ τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ είναι το κούρεμα που ούτως ή άλλως γίνεται σε όλους τους επαγγελματίες ανεξαρτήτως οικονομικών αποτελεσμάτων).

2.       Να πληρώσει 9.500 ευρώ για να αποπληρώσει συνολικά το ποσό της 2ης και της 6ης φάσης.

Έτσι, ενώ ο επαγγελματίας θα έχει εισπράξει 30.000 ευρώ, θα επιστρέψει τελικώς 9.500 ευρώ εφάπαξ και άλλα 5.000 ευρώ σε βάθος 8ετίας και με μηνιαίες καταβολές των 52 ευρώ τον μήνα.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου ενώ προς το τέλος Ιουλίου θα εκπνεύσει και η προθεσμία για όσους θέλουν να αποπληρώσουν εφάπαξ κάποιο ή κάποια από τα ποσά που έχουν συγκεντρώσει εν μέσω πανδημίας. 

Διαβάστε επίσης: 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το νέο χρονοδιάγραμμα και η τετραπλή υποχρέωση του Ιουλίου

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση για Ιούλιο για την αποπληρωμή

Μέτρα στήριξης: Θα γίνει η επιστρεπτέα προκαταβολή μη επιστρεπτέα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News